Innovatie & Strategie

Personal Tech
M1 (links) en M2 chips

Eerste M2-Mac offert van alles op voor batterijduur

MacBook Pro met M2-chip lijkt vreemde eend in de bijt.

© Apple
27 juni 2022

MacBook Pro met M2-chip lijkt vreemde eend in de bijt.

Apple heeft met zijn nieuwe M2-processor schijnbaar een vreemd product in de markt gezet: vlees noch vis. De tweede generatie van Apple's zelfontworpen ARM-chip verschijnt nu in de 'oude' 13 inch MacBook Pro, en op korte termijn ook in het redesign van de MacBook Air. De Pro-laptop met nu de M2 doet echter op diverse fronten onder voor andere MacBook-modellen. Toch zit er een gedachte achter.

Reviewers zijn wat van de leg door het debuut van de M2-processor en Apple's strategie daarvoor. De eerste beschouwingen en benchmarks van de MacBook Pro met M2 komen met verwarrende uitkomsten. Ja, de M2 is sneller en krachtiger dan de M1. Dat komt door iets hogere kloksnelheid en standaard wat meer GPU-cores. Maar, het is niet zo'n prestatiesprong als toen van Intel naar Apple Silicon. En nee, de M2 is zeker niet beter dan de Pro- en Max-varianten van de M1. Die opgevoerde uitvoeringen van Apple's eerste generatie ARM-chip verslaan de instapuitvoering van de tweede generatie.

6 jaar oud ontwerp

"Het maakt me niet uit wat de M2 MacBook Pro haalt in benchmarks", schrijft de reviewer van The Verge die daarbij zelf gelijk aangeeft dat ze benchmarks draait als baan. Maar als je het soort Mac-gebruiker bent waarvoor topprestaties (in benchmarks) het belangrijkste zijn, dan moet je volgens haar deze Pro-laptop niet kopen. De benchmarkresultaten doen er hier eigenlijk niet toe, aldus The Verge.

Wat heeft de MacBook Pro van 13 inch in de 2022-uitvoering dan wel te bieden? Deze Mac met gloednieuwe M2-processor in het oude 2016-laptopdesign lijkt nog een restant uit het recente, pre-ARM verleden. Ja, de 13 inch MacBook Pro heeft de Touch Bar, die Apple ooit als innovatief alternatief voor de functietoetsen heeft geïntroduceerd. Maar die aanraakstrook is nooit groot aangeslagen. Niet bij eindgebruikers en niet bij externe developers. En nee, de nieuwere MacBooks hebben die touch-schermstrook helemaal niet meer.

Productoverlap

Ja, de MacBook Pro met M2 is goedkoper dan zijn krachtigere 14 en 16 inch Pro-familieleden. Maar het scheelt ook weer niet heel veel. En nee, de kloof met de MacBook Air is minder groot dan je zou denken; wat prijs én prestaties betreft. Bovendien krijgt Apple's instaplaptop Air op korte termijn ook de M2 aan boord. Dus het nieuwe design mét dan ook de nieuwe processor.

Apple hanteerde sinds de terugkeer van grondlegger Steve Jobs een duidelijke matrix qua consumenten- en pro-producten, elk ook gescheiden qua prijsniveaus. Daar lijkt het bedrijf nu behoorlijk van af te wijken; de verschillen tussen MacBooks voor consumenten en professionals zijn klein. Soms lijken die verschillen zelfs omgekeerd, want door de terugkeer van de MagSafe-oplaadpoort in het vernieuwde Air-ontwerp heeft die instaplaptop effectief één usb-c-poort meer ter beschikking wanneer het apparaat aan de oplader hangt.

Úren werken

Maar dáár komt een wel-opvallend verschil om de hoek kijken. Aan de oplader hangen, is voor de MacBook Pro met M2-chip namelijk minder vaak nodig dan voor de andere, huidige MacBooks. De nieuwe 13 inch kan volgens Apple tot wel 20 uur gebruik halen op één acculading. De zwaardere 14 inch Pro komt tot 'maar' 17 uur. De nog wat zwaardere en duurdere 16 inch Pro komt dankzij de grotere accu in de grotere behuizing tot 21 uur.

Uit de review van Ars Technica komen iets andere tijdsspannes naar voren - voor webbrowsen via WiFi. De 13 inch MacBook Pro haalt met de M2-chip 17 uur, terwijl zijn grotere broers het met respectievelijk 11 en 14 uur moeten doen. De aankomende MacBook Air met M2 komt uit op 15 uur. Voor sommige mensen misschien geen dramatische verschillen, maar de kleinere accu in de kleinere behuizing weet het dankzij de M2 toch langer uit te houden dan z'n Mac-familieleden.

Daarbij heeft die wat snellere en tegelijk toch ook zuinigere chip ook meer elektronica 'aan boord'. De M2 is geproduceerd op verbeterde 5-nanometertechnologie en heeft 20 miljard transistors, wat volgens Apple 25% meer is dan de M1 heeft. Die uitbreiding zit 'm mede in het geheugen. De M2 heeft een snellere geheugencontroller, die met een bandbreedte van 100 GB/s wel 50% sneller is dan die in de M1. Daarnaast heeft de M2 24 GB geheugen ingebouwd, in plaats van maximaal 16 GB bij de M1. Hoewel de 14 en 16 inch MacBook Pro-modellen met hun M1 Pro en M1 Max tot wel 64 GB geheugen kunnen gaan. (Vreemd genoeg heeft de M2 MacBook Pro een langzamere SSD dan zijn M1-voorganger.)

Ander doel

Het voornaamste pluspunt van de eerste M2-chip lijkt dus spaarzaamheid te zijn. Indrukwekkende spaarzaamheid, zónder bruikbaarheid op te offeren. Waarbij Apple er voor kiest om dat in zijn 'instap-Pro' te brengen, in de oudere behuizing. En daarna in zijn lichte consumentenlaptop, de Air. Reviewers en tech-enthousiastelingen kijken nu reikhalzend uit naar een 'M2 Pro' of een 'M2 Max'. Maar ondertussen kan Apple nog een heel ander product voor ogen hebben met zijn M2, die relatief bescheiden lijkt qua prestaties.

Apple-CEO Tim Cook heeft nu ineens hints geuit over de mogelijke komst van een Apple-product voor augmented reality (AR). Geruchten dat de iPhone-maker werkt aan een VR/AR-bril doen al jaren de ronde. Daarbij zou Apple eerst werken aan een fundament, waarvoor het al VR/AR-mogelijkheden in iOS en iPadOS heeft uitgebracht. Developers kunnen daarmee al aan de slag, voor een beperkte doelgroep. Maar daarmee ís er wel een doelgroep, en kan Apple het kip-ei probleem oplossen van 'geen developers omdat er geen gebruikers zijn, en geen gebruikers omdat er geen apps ontwikkeld zijn'.

Basis voor volgend iProduct?

Na het leggen van een fundament zou Apple pas een apart VR/AR-product gaan uitbrengen. Maar wanneer dan? De iPhone was intern ook al vele jaren in de maak, net zoals ooit de Mac-overstap naar Intel-processors en de recente Mac-migratie naar eigen ARM-chips. Vorige week heeft Cook in een interview geteased dat AR-fans te zien gaan krijgen wat zijn bedrijf te bieden heeft. Een chip voor een VR/AR-bril moet krachtig maar ook zeker zuinig zijn. Én moet flink wat GPU-vermogen hebben. Klinkt als de M2 dus? Geruchten daarover gaan al rond. De M2 die nu zijn debuut maakt in een 'middenmoot MacBook' is daar mogelijk niet echt voor bedoeld. De tijd zal het leren of Cook met de M2 'one more thing' gaat brengen.

De M2 kan volgens Apple méér met minder (dan de M1):

Apple-WWDC22-M2-chip-CPU-perf-vs-power

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.