Development

Windows
Microsoft hartje Linux

Meer Linux voor Windows 10 in 'vermiste' oktober-update

Microsoft brengt meer Linux-liefde naar Windows, in de grote oktober-update die echter nog altijd 'vermist' is.

© Microsoft
6 november 2018

Microsoft brengt meer Linux-liefde naar Windows, in de grote oktober-update die echter nog altijd 'vermist' is.

De ingebouwde Linux-laag in Windows 10 krijgt met de 1809-release verfijningen én vernieuwingen. Microsoft kondigt het Store-debuut aan van nieuwe Linux-distributies. Daarnaast heeft de Windows-maker Linux-vriendelijke verbeteringen aangebracht in de oktober-update van dit jaar, waarvan de uitrol echter nog altijd 'op pauze' staat.

Microsoft heeft zich door ernstige bugs gedwongen gezien om de uitrol van de grote herfst-update voor Windows 10 tijdelijk te staken. Terwijl de 1809-release nog gepauzeerd is, komt de software-ontwikkelaar wel met een blogpost waarin het vernieuwingen uiteenzet voor het Windows Subsystem for Linux (WSL). Deze ingebouwde laag in Windows 10 maakt het mogelijk om Linux-distributies, compleet met alle tools, te draaien binnen het Microsoft-besturingssysteem.

Linux, ook ook ARM

Met de nieuwe 1809-release neemt Microsoft nieuwe Linux-distributies op in zijn app store. Program manager Tara Raj noemt in haar blogpost vier Linux-distro's: Ubuntu 18.04, WLinux (wat de eerste betaalde distro-app voor WSL is), OpenSUSE 15 en SLES 15 (SUSE Linux Enterprise Server). De 18.04-release van Canonicals Ubuntu is nu ook te draaien op Windows-apparaten met een ARM-processor. Wanneer een gebruiker Ubuntu binnenhaalt via de Microsoft Store detecteert de software automatisch of de computer een Intel- of een ARM-processor heeft, om dan de gepaste versie van de distro-app te downloaden.

Naast het nieuws van de omarming van meer distributies zoekt Microsoft ook Linux-toenadering in kleinere dingen. Zo is de basale Kladblok-applicatie van Windows nu voorzien van regelafbreking die compatibel is met Linux. Deze ondersteuning voor zogeheten line endings is eerder dit jaar al aangekondigd en komt mee met de 1809-release, zodra die nieuwe Windows-versie opnieuw wordt uitgebracht.

Rechtermuisklik

Verder krijgt Windows 10 dan ook de mogelijkheid om direct vanuit bestandsbeheerprogramma Windows Verkenner een Linux-shell te openen. Met een rechtermuisklik valt het contextmenu uit te klappen waarin dan ook de optie 'Open Linux shell here' staat. Dit was een van de meest gevraagde features in het User Voice-feedbackplatform, meldt Microsofts program manager Raj.

Een van de andere Linux-gerichte features die officieel nu uitkomen, is kopiëren en plakken voor Linux/WSL-consoles. Control+Shift+C en -V vallen in te stellen door gebruikers. Deze functie was al sinds april beschikbaar voor testers, in het Windows Insider-programma. Beheerders en gebruikers die meedoen aan dat previewprogramma van Microsoft zijn afgelopen week juist geconfronteerd met een bug die de hele werking van WSL blokkeert. Deze bug in build 18272 van Windows 10 is gefixt en die fix wordt deze week uitgerold in een zogeheten Fast Build.

Wachten op gefixte update

Ondertussen staat de publieke uitrol van de 1809-release nog 'op pauze'. De blogpost over de WSL-verbeteringen in de October 2018 Update begint met de historie dat Microsoft de beschikbaarheid van die release op 2 oktober heeft aangekondigd. Vervolgens zijn echter ernstige bugs, met risico van dataverlies, aan het licht gekomen waarna de oktober-update gauw weer is ingetrokken. Tot op heden is het niet bekend wanneer 1809 weer uitkomt, in gefixte vorm.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
A. Kruidenier 16 november 2018 22:06

L.S.,

De inmiddels al geruime tijd geleden gedownloade & geïnstalleerde 1809 release op mijn HP Z600 systeem verliep zonder enig probleem, laat staan dat ik met enig dataverlies te maken heb.
De initialisatie hiervan verliep geheel automatisch en ik heb vervolgens toestemming gegeven hiermee door te gaan onwetend van het hetgeen kort daarna bekend werd over deze uitrol.
Blijft de vraag wat MS voornemens is te doen voor heb die deze 1809 release in gebruik hebben, "al dan niet met mogelijk dataverlies e.d.. tot gevolg"?

Bop 08 november 2018 18:47

"distro-app"
Wel vet koel deze afko.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.