Development

Datamanagement
Microsoft houdt van Linux

Linux-, macOS- en Unix-support komt naar Kladblok

Windows' ingebouwde teksteditor krijgt correcte weergave van bestanden aangemaakt op Linux, macOS en Unix.

© Microsoft
9 mei 2018

Windows' ingebouwde teksteditor krijgt correcte weergave van bestanden aangemaakt op Linux, macOS en Unix.

Microsoft heeft op zijn developersconferentie Build een opvallende aankondiging gedaan. De basale tekstbewerker die al jaren standaard meekomt met Windows krijgt een functionele update. Kladblok (Notepad in het Engels) krijgt support voor tekststandaarden in bestanden die zijn gemaakt op alternatieve besturingssystemen zoals Linux, macOS (voorheen Mac OS X) en Unix.

Het gaat concreet om regelafbrekingen (line endings) die in Kladblok op Windows anders zijn dan bij andere besturingssystemen. "Windows Kladblok heeft vele jaren lang alleen tekstbestanden ondersteund die Windows End of Line (EOL) karakters bevatten: Carriage Return (CR) & Line Feed (LF)", blogt senior program manager Michel Lopez van Microsoft. "Dit betekent dat Kladblok niet in staat was om de inhoud correct weer te geven van tekstbestanden die zijn gecreëerd in Unix, Linux en macOS."

Tekstbrij

Paragrafen en regels worden in de standaard teksteditor van Windows weggelaten, wat een grote tekstbrij oplevert. Lopez geeft letterlijk een bekend beeld voor veel ontwikkelaars, IT-beheerders, en andere professionals. Hij toont in zijn blogpost een screenshot van een gehusselde tekst in het op Linux aangemaakte .bashrc. Dit tekstbestand "bevat alleen Unix LF EOL-karakters".

Kladblok fubar

Microsoft zet deze fout nu recht, meldt Lopez opgewonden. "Met ingang van de huidige Windows 10 Insider build ondersteunt Kladblok standaard Unix/Linux line endings (LF), Macintosh line endings (CR), en Windows line endings (CRLF)." Nieuw aangemaakte bestanden op Windows blijven wel de eigen CRLF-standaard gebruiken, maar het is nu mogelijk om bestaande tekstbestanden afkomstig van andere besturingssystemen correct te bekijken, bewerken en printen. Deze verbetering, dan wel bugfix of standaardomarming, gebeurt na 33 jaar, merkt The Register nog op.

Insiders eerst

De statusbalk onderaan het Kladblok-venster geeft aan welk regelafbreekformaat van toepassing is op het huidige geopende tekstbestand. Voor gebruikers die de toevoeging van andere EOL-standaarden niet willen, of die stuiten op ongewenste bijwerkingen, valt de nieuwe Kladblok-functie uit te schakelen. Lopez reikt hiervoor de twee registersleutels aan (in [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Notepad] ) die dan gewijzigd moeten worden.

De omarming van non-Windows regelafbreking zit nu in de allernieuwste bèta van Windows 10, die alleen toegankelijk is voor leden van Microsofts Insider-testprogramma. Gebruikers die geen proefversie draaien van het pc-besturingssysteem moeten dus wachten tot het nieuwe Kladblok meekomt met een update voor het reguliere Windows 10. Het is nog niet bekend wanneer dit gepland staat.

2
Reacties
cyberiad 09 mei 2018 21:17

Ach, ik gebruik al jaren en jaren Notepad++, die doet het ook nog eens in kleur en herkent diverse programmeertalen/keywords.

Atilla Vigh 09 mei 2018 13:00

Oude tijden doen mij bij een dergelijk bericht herleven :-)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.