Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux naar keuze op Windows 10, dankzij Microsoft

Windows 10 heeft door het Windows Subsystem for Linux (WSL) al de mogelijkheid om Linux-distributies te draaien, maar dat is formeel gebonden aan het aanbod in Microsofts app store. Het ontwikkelteam achter WSL heeft nu een open source-tool uitgebracht waarmee elke distro is te verpakken om op Windows 10 te werken.
Nadella loves Linux
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft zijn openlijk verklaarde liefde voor Linux niet alleen bewezen maar ook geleidelijk aan uitgebreid. Recent is de klassieke Linux-distributie Debian toegevoegd aan het aanbod voor Windows 10, kort na de gespecialiseerde security-distro Kali. Daarvóór zijn SUSE Enterprise Linux, Open SUSE en Ubuntu al uitgekomen voor WSL.

Zelf aan de slag gaan

Linux-distributies die nog ontbreken, hoeven niet langer te wachten op een eventuele samenwerking met Microsoft. De ontwikkelaars van het Windows Subsystem for Linux (WSL) hebben een installer-applicatie gepubliceerd, op developerssite GitHub. Met deze open source-tool kunnen developers een Linux-distro naar keuze verpakken om te draaien op Windows 10.

De doelgroep hiervoor bestaat uit enerzijds ontwikkelaars ván distributies en anderzijds software-ontwikkelaars die zelf aangepaste Linux-distro’s maken om die te gebruiken. De zogeheten WSL-DistroLauncher-tool levert een geprepareerde Linux-installatie op die middels sideloading valt te gebruiken op computers of die ingediend kan worden bij de Microsoft Store.

Open source belofte

Formeel is WSL-DistroLauncher slechts een referentie-implementatie, maar van een eenmalige release of zijproject lijkt geen sprake te zijn. “Dit project is een actieve repo die wordt onderhouden door het WSL-engineeringteam bij Microsoft”, stelt de readme van deze open source-software.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in