Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux naar keuze op Windows 10, dankzij Microsoft

Windows 10 heeft door het Windows Subsystem for Linux (WSL) al de mogelijkheid om Linux-distributies te draaien, maar dat is formeel gebonden aan het aanbod in Microsofts app store. Het ontwikkelteam achter WSL heeft nu een open source-tool uitgebracht waarmee elke distro is te verpakken om op Windows 10 te werken.
Nadella loves Linux
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft zijn openlijk verklaarde liefde voor Linux niet alleen bewezen maar ook geleidelijk aan uitgebreid. Recent is de klassieke Linux-distributie Debian toegevoegd aan het aanbod voor Windows 10, kort na de gespecialiseerde security-distro Kali. Daarvóór zijn SUSE Enterprise Linux, Open SUSE en Ubuntu al uitgekomen voor WSL.

Zelf aan de slag gaan

Linux-distributies die nog ontbreken, hoeven niet langer te wachten op een eventuele samenwerking met Microsoft. De ontwikkelaars van het Windows Subsystem for Linux (WSL) hebben een installer-applicatie gepubliceerd, op developerssite GitHub. Met deze open source-tool kunnen developers een Linux-distro naar keuze verpakken om te draaien op Windows 10.

De doelgroep hiervoor bestaat uit enerzijds ontwikkelaars ván distributies en anderzijds software-ontwikkelaars die zelf aangepaste Linux-distro’s maken om die te gebruiken. De zogeheten WSL-DistroLauncher-tool levert een geprepareerde Linux-installatie op die middels sideloading valt te gebruiken op computers of die ingediend kan worden bij de Microsoft Store.

Open source belofte

Formeel is WSL-DistroLauncher slechts een referentie-implementatie, maar van een eenmalige release of zijproject lijkt geen sprake te zijn. “Dit project is een actieve repo die wordt onderhouden door het WSL-engineeringteam bij Microsoft”, stelt de readme van deze open source-software.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee