Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux-, macOS- en Unix-support komt naar Kladblok

Microsoft heeft op zijn developersconferentie Build een opvallende aankondiging gedaan. De basale tekstbewerker die al jaren standaard meekomt met Windows krijgt een functionele update. Kladblok (Notepad in het Engels) krijgt support voor tekststandaarden in bestanden die zijn gemaakt op alternatieve besturingssystemen zoals Linux, macOS (voorheen Mac OS X) en Unix.
Microsoft houdt van Linux
© Microsoft
Microsoft

Het gaat concreet om regelafbrekingen (line endings) die in Kladblok op Windows anders zijn dan bij andere besturingssystemen. "Windows Kladblok heeft vele jaren lang alleen tekstbestanden ondersteund die Windows End of Line (EOL) karakters bevatten: Carriage Return (CR) & Line Feed (LF)", blogt senior program manager Michel Lopez van Microsoft. "Dit betekent dat Kladblok niet in staat was om de inhoud correct weer te geven van tekstbestanden die zijn gecreëerd in Unix, Linux en macOS."

Tekstbrij

Paragrafen en regels worden in de standaard teksteditor van Windows weggelaten, wat een grote tekstbrij oplevert. Lopez geeft letterlijk een bekend beeld voor veel ontwikkelaars, IT-beheerders, en andere professionals. Hij toont in zijn blogpost een screenshot van een gehusselde tekst in het op Linux aangemaakte .bashrc. Dit tekstbestand "bevat alleen Unix LF EOL-karakters".

Kladblok fubar

Microsoft zet deze fout nu recht, meldt Lopez opgewonden. "Met ingang van de huidige Windows 10 Insider build ondersteunt Kladblok standaard Unix/Linux line endings (LF), Macintosh line endings (CR), en Windows line endings (CRLF)." Nieuw aangemaakte bestanden op Windows blijven wel de eigen CRLF-standaard gebruiken, maar het is nu mogelijk om bestaande tekstbestanden afkomstig van andere besturingssystemen correct te bekijken, bewerken en printen. Deze verbetering, dan wel bugfix of standaardomarming, gebeurt na 33 jaar, merkt The Register nog op.

Insiders eerst

De statusbalk onderaan het Kladblok-venster geeft aan welk regelafbreekformaat van toepassing is op het huidige geopende tekstbestand. Voor gebruikers die de toevoeging van andere EOL-standaarden niet willen, of die stuiten op ongewenste bijwerkingen, valt de nieuwe Kladblok-functie uit te schakelen. Lopez reikt hiervoor de twee registersleutels aan (in [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Notepad] ) die dan gewijzigd moeten worden.

De omarming van non-Windows regelafbreking zit nu in de allernieuwste bèta van Windows 10, die alleen toegankelijk is voor leden van Microsofts Insider-testprogramma. Gebruikers die geen proefversie draaien van het pc-besturingssysteem moeten dus wachten tot het nieuwe Kladblok meekomt met een update voor het reguliere Windows 10. Het is nog niet bekend wanneer dit gepland staat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in