Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook de Windows 10-opdrachtprompt krijgt opfrisser

‘Het Nieuwe Microsoft’ doet zijn best om developers en beheerders aan Windows te binden door hun meer inhoudelijke verbeteringen te bieden. Naast omarming van Linux draaiend ín Windows, kruipt Microsoft nu richting Unix voor de aloude opdrachtprompt binnen Windows.
Opdrachtprompt Windows
© Microsoft
Microsoft

De softwareleverancier is onder leiding van CEO Satya Nadella bezig met flinke verbouwingen aan zijn Windows-platform. Dit omvat naast verbeteringen zoals ingebouwde beheeropties en modernisering van de basale tekstverwerker Notepad (Kladblok in het Nederlands) ook diepergaande veranderingen. Zo wordt de oude opdrachtprompt (CLI) voorzien van mogelijkheden en flexibiliteit die nieuw zijn voor Windows, maar wel veertig jaar oud voor Unix-systemen, merkt Ars Technica op.

Console-ondergrond

Het gaat om de Windows 10 Console die ligt onder de diverse CLI’s die Microsofts besturingssysteem rijk is: het aloude cmd, het krachtige PowerShell, en het relatief nieuwe Windows Subsystem for Linux. Door laatstgenoemde is het mogelijk om diverse Linux-distributies te draaien binnen Windows.

De ingebouwde Console krijgt binnenkort een API (application programming interface) waarmee het veel flexibeler en uitbreidbaar kan worden. Het verantwoordelijke ontwikkelteam van Microsoft belicht het ontstaan en de voorgeschiedenis in de aanloop naar de komende vernieuwingsslag. “De Windows Console codebasis is nu (juli 2018) bijna 30 jaar oud. Ouder dus dan de developers die er nu aan werken! :D”, merkt senior program manager Rich Turner van Microsoft op in zijn recente blogpost.

Tabs, emoji's en Unicode

Terwijl de aankomende verbeteringen nog niet uitgebreid bekend zijn of duidelijk uiteengezet, zijn de nieuwe API’s al wel opgenomen in de nieuwste bèta’s van Windows 10, meldt Ars Technica. Testers die de zogeheten Insider-builds van dat besturingssysteem draaien, kunnen dus al wel een voorproefje uitproberen. De Windows 10 Console krijgt in de nabije toekomst support voor tabbladen, emoji’s, rijke Unicode en andere zaken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in