Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft zet Notepad in de steigers

Waar het Kladblok in Windows vele jaren en verschillende versies ‘overleefde’ zonder ook maar iets te veranderen, heeft Microsoft voor de tweede keer in korte tijd nieuwe functies voor standaard tekstverwerkingstool van Windows aangekondigd.
© Microsoft
Microsoft

In mei kondigde Microsoft al aan dat het de mogelijkheid om via het kladblok geselecteerde woorden als zoekterm te gebruiken op zoekmachine Bing in zou gaan bouwen, en werden regelafbrekingen voor alternatieve besturingssystemen als Linux, macOS en Unix ingebouwd.

Nieuwe functionaliteiten

De inhoud van de update van het Kladblok zit niet direct in de 'look and feel' van het programma, maar meer in de kleine functionaliteiten. Wat wellicht het meest in het oog springt bij de recent in een blog aangekondigde update, is de mogelijkheid om te zoomen op bepaalde tekst in het Kladblok. Hiervoor gebruikt men de standaard sneltoetsen of het muiswiel. 

Verder is ook de mogelijkheid om "wrap around find/replace"-handelingen uit te voeren in het Kladblok, waarmee tekstgedeeltes kunnen worden gezocht en vervangen. Eerder ingevoerde query's worden hierbij onthouden in het dialoogvenster, en eventueel geselecteerde tekst wordt automatisch als zoekterm binnen het dialoogvenster geplaatst. 

Indien automatische regelafbrekingen zijn ingeschakeld, worden nu lijn- en kolomnummer weergegeven, en kunnen voorgaande woorden eenvoudig met ctrl+ backspace worden gewist. 

Redstone 5

Microsoft kondigde verder nog wat kleinere aanpassingen aan zoals een snellere prestatie wanneer grotere bestanden worden geopend in het Kladblok, betere weergave van regels die niet helemaal op het scherm passen en een betere gebruikerservaring bij het gebruik van de pijltjestoetsen.

De nieuwe functionaliteiten zullen volgens Microsoft worden meegenomen in de update van Windows 10 die de codenaam Redstone 5 heeft meegekregen. Naar verluidt zal deze in september of oktober worden uitgerold.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in