Innovatie & Strategie

Personal Tech
HP Spectre Folio

Luxe laptop met leer lokt in 'saaie' pc-markt

Pc-maker HP zoekt differentiatie in de traditionele pc-markt en komt met een luxe laptop in leer.

© HP
2 oktober 2018

Pc-maker HP zoekt differentiatie in de traditionele pc-markt en komt met een luxe laptop in leer.

De gisteravond onthulde Spectre Folio van HP Inc. is een aparte combinatie van laptop en convertible. Het scherm is deels los te koppelen, om het apparaat als mediaviewer of tablet te gebruiken. Het toetsenborddeel blijft daarbij wel verbonden. De lederen afwerking van het geheel is meer dan een opgeplakte buitenkant, net zoals de gebruikte stof bij Microsofts Surface Laptop.

Terwijl Windows- en Surface-maker Microsoft vanavond een persconferentie voor zijn Surface pc-reeks houdt, heeft HP Inc. een dag eerder de pc naar eigen zeggen "opnieuw uitgevonden". De pc- en printertak van het opgesplitste HP heeft een luxe laptop ontworpen die is uitgevoerd in leer. Deze Spectre Folio is een convertible (of 2-in-1) met omklapbaar scherm waarbij het toetsenbord dan níet aan de onderkant van het apparaat komt te zitten.

3-in-1

In plaats van de reguliere omklapmogelijkheid heeft de Folio een deels loskoppelbaar scherm. Het schermdeel komt namelijk niet geheel los van het apparaat, zoals bij zogeheten detachables wel het geval is, maar gaat onderaan los en valt dan in twee andere standen te gebruiken. De eerste stand is als media-viewer waarbij het toetsenbord wordt afgedekt maar de trackpad bereikbaar blijft. De tweede stand is als tablet met het scherm neergeklapt bovenop het toetsenborddeel.

Qua technische specificaties is de Spectre Folio geen grote grensverlegger. Fabrikant HP gebruikt energiezuinige Intel-processors van de achtste generatie en biedt standaard 8 GB geheugen. Wel claimt de leverancier een forse batterijduur: van wel 18 uur. Dit is mede te danken aan nieuwe, zuinige schermtechnologie die Intel heeft ontwikkeld. Verder komt er ook een variant van deze Windows-convertible met ondersteuning voor LTE-verbindingen uit.

Opvallen in vlakke pc-markt

De pc-maker zoekt met dit design in leer, wat meer is dan een opgeplakte afwerklaag, differentiatie in de pc-markt die al jaren weinig tot geen groei kent. In het tweede kwartaal van dit jaar is voor het eerst weer een lichte toename in de pc-leveringen geweest. Volgens onderzoeksbureau Gartner bedroeg deze 1,4 procent, en was dat de eerste groei in zes jaar. Volgens concullega IDC is in het tweede kwartaal de pc-afzet toegenomen met 2,7 procent. De discrepantie tussen de bevindingen van beide ICT-marktvorsers zit in de gehanteerde, verschillende definities van 'pc' versus 'tablet'.

HP laat zijn nieuwe convertible in cognac-bruin leer zien:

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.