Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel verlengt batterijduur door nieuwe schermtechniek

Het nieuws kwam ergens tussen de regels door in Intels presentatie op computerbeurs Computex, maar is niet minder veelbelovend: de chipgigant zegt de batterijduur van laptops aanzienlijk te verlengen door zijn nieuwe ‘Low Power Display’ technologie. Vier tot wel acht uur extra, is de belofte.
Intel

Intel werkt al langer aan batterijbesparing voor laptops, maar heeft dit voorheen voornamelijk gedaan door zijn computerchips zuiniger te maken. Eén van de grootste batterijverslinders van mobiele apparaten is echter het scherm, dat door hogere resoluties relatief juist meer is gaan verbruiken. Met Intels nieuwe schermtechnologie zou de batterijduur aanzienlijk verlengd moeten worden.

De nieuwe energiebeheertechnologie voor mobiele schermen kan in sommige gevallen zorgen voor de helft minder batterijverbruik. Intel heeft dit in samenwerking met Sharp en Innolux bereikt. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de productie van het 1W LCD-paneel dat nodig is om de nieuwe techniek tot zijn recht te laten komen.

Eigen chips eerst

De nieuwe techniek valt volgens Intel niet in te bouwen in bestaande laptops, en daarmee zorgt het bedrijf gelijk voor een exclusiviteit. Dat wordt meteen uitvergroot doordat de technologie alleen beschikbaar komt voor laptops met grafische chips van Intel zelf. De krachtigere alternatieven van Nvidia of AMD worden hiermee vakkundig buitenspel gezet.

Intel toonde op Computex een apart exemplaar van een Dell XPS 13-laptop met het nieuwe energiezuinige scherm. De chipfabrikant beweert dat die machine op één acculading een langere werkingsduur haalt van tussen de vier en acht uur. De exacte verlenging is afhankelijk van hoe intensief de laptop wordt gebruikt. Al met al is deze korte maar indrukwekkende aankondiging iets om enthousiast van te worden, al blijft de vraag hoe rendabel de techniek werkelijk blijkt na release.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in