Overslaan en naar de inhoud gaan

LinkedIn populair voor 'hogere' vacatures

Facebook wordt ingezet voor het werven van mensen voor functies op lager en middelbaar niveau. Het zakelijk gerichte social network LinkedIn doet dienst voor het hogere segment. Voor ICT-beroepen doen werkgevers ook veel aan zelf actief benaderen van kandidaten. Dit en meer meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van onderzoek onder duizend werkgevers.
LinkedIn guy
© LinkedIn
LinkedIn

Het zelf actief benaderen van kandidaten komt met name voor bij agrarische beroepen (53 procent) en ICT-beroepen (44 procent), schrijft het UWV in zijn onderzoeksrapport 'Hoe werven werkgevers?'. Daarbij worden ook externe organisatie ingeschakeld, wat het meest voorkomt bij openstaande ICT-posities (54 procent). Daarna volgen technische beroepen (met 46 procent) voor het in de arm nemen van externe bureaus voor werving en selectie.

Netwerk benutten

"Externe organisaties worden vaker ingeschakeld naarmate de vacatures moeilijker vervulbaar zijn", merkt het UWV logisch op. " Dat sluit aan bij de extra inspanningen die bedrijven noemen om moeilijk vervulbare vacatures toch vervuld te krijgen. Daarbij gaat het vaak om aanpassing of uitbreiding van het wervingstraject." Overigens gaat het niet alleen om schaarste als selectiecriteria voor het inzetten van externe wervers. "Ook worden ze meer gebruikt als er veel relevante werkervaring wordt gevraagd."

Als bedrijven zelf actief kandidaten benaderen, doen ze dat het vaakst via werknemers die ze al in dienst hebben (68 procent) of via relaties (66 procent). Dat laatste omvat naast zakelijke relaties ook vrienden, familie en kennissen. Daarna volgen sociale media (56 procent), waarbij Facebook het meest wordt ingezet (82 procent) en daarna LinkedIn (60 procent). Sociale netwerken Twitter en Instagram worden aanzienlijk minder gebruikt (met respectievelijk 19 en 12 procent). Verder benaderen bedrijven kandidaten via opleidingsinstellingen of zoeken ze geschikte cv’s op vacaturesites.

Het grote Facebook

"Voor functies waarvoor een hoger minimaal opleidingsniveau wordt gevraagd is LinkedIn het belangrijkste kanaal. Voor functies op lager en middelbaar niveau is dat Facebook", constateert het UWV. De uitkeringsinstantie tekent hierbij aan dat in andere recente onderzoeken LinkedIn als wervingskanaal sterker naar voren komt dan Facebook. "Die onderzoeken zijn echter vooral gericht op grote bedrijven met HR-professionals die actief zijn in het volgen van nieuwe (vooral digitale) ontwikkelingen. Dit onderzoek richt zich op alle bedrijven in Nederland, om een representatief beeld te geven van de wijze waarop geworven wordt in heel Nederland", luidt de verklaring voor deze discrepantie.

"Daarnaast wordt in dit onderzoek het gebruik van sociale media per vacature gemeten en niet per bedrijf. Er zijn meer vacatures op lager en middelbaar niveau dan op hoger niveau. Dat Facebook veel wordt gebruikt als wervingskanaal is niet zo vreemd. Er zijn namelijk ruim twee keer zoveel Nederlanders met een Facebook-profiel (10,8 miljoen) als met een LinkedIn-profiel (4,4 miljoen). Onder de dagelijkse gebruikers is het verschil nog groter: Facebook 7,6 miljoen en LinkedIn 0,5 miljoen."

Social media maar ook de mens

Actieve benadering van kandidaten via sociale media komt relatief veel voor bij vacatures voor ICT-beroepen. Het benaderen via opleidingsinstellingen gebeurt vaak bij zorg- en welzijnberoepen, maar ook bij ICT-beroepen. Benaderen van kandidaten via relaties komt veel voor bij commerciële beroepen. Er zijn geen grote verschillen naar het minimaal gevraagde opleidingsniveau.

Werkgevers gaan een sterker accent op sociale media leggen bij het zelf actief benaderen van kandidaten. Ten opzichte van vorig jaar is het grootste verschil in werving te zien bij de manier waarop bedrijven zelf actief kandidaten benaderen: 75 procent van de bedrijven verwacht daarvoor in 2018 sociale media te gebruiken; over 2017 was dat nog 52 procent. "Toch blijven eigen personeel en relaties op dit punt ongeveer net zo belangrijk als sociale media."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in