Management

Carriere
Leroy

KPN ziet af van Belgische CEO

Aandelenverkoop vóór vertrek torpedeert KPN-overstap van Proximus-CEO.

Dominique Leroy © CC BY SA 2.0 - Flickr.com Voka Kamer van Koophandel
30 september 2019

Aandelenverkoop vóór vertrek torpedeert KPN-overstap van Proximus-CEO.

KPN moet opnieuw op zoek naar een nieuwe CEO. De van Proximus overstappende topvrouw Dominique Leroy wordt toch niet de opvolger voor Maxim Ibarra, die vandaag vertrekt bij KPN. Het Nederlandse telecombedrijf ziet af van haar benoeming, vanwege justitieel onderzoek in België naar haar recente aandelenverkoop. De duur van die procedures is "onduidelijk en onvoorspelbaar", aldus KPN.

Het Nederlandse concern trekt de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy als CEO in en is dus morgen CEO-loos. KPN's raad van commissarissen meent dat de onzekerheden rond de timing van het juridische onderzoek naar de Belgische topvrouw niet in het belang van KPN zijn en ook niet in die van de aandeelhouders. "Dit was een moeilijke beslissing voor de Supervisory Board gezien de staat van dienst van mevrouw Dominique Leroy als een zeer geslaagd topmanager", verklaart Duco Sickinghe, voorzitter van KPN's Raad van Commissarissen, in het Engelstalige persbericht.

Perceptie versus voorkennis

Leroy ligt in haar thuisland onder vuur vanwege haar verkoop van aandelen in Proximus, waar zij opstapt als CEO. De nu omstreden aandelentransactie ter waarde van 285.000 euro is op 25 juli ingezet om per 1 augustus te worden uitgevoerd. In die periode voerde de topvrouw gesprekken met onder meer KPN, zo heeft ze al aangegeven in haar verdediging van die verkoop.

"Ik begrijp dat de timing achteraf gezien de perceptie kan wekken dat ik dit deed juist voor en omwille van mijn vertrek", aldus Leroy die deze perceptie dus tegenspreekt. De Belgische financiële waakhond FSMA en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar die transactie omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis. Leroy's vertrek bij Proximus heeft de beurskoers van de Belgische KPN-tegenhanger beïnvloed en daarmee de waarde van haar aandelenpakket.

Aandeelhouders en KPN-strategie

Voortvloeiend uit KPN's afzien van Leroy als nieuwe CEO komt ook een speciale aandeelhoudersvergadering te vervallen. Deze stond gepland voor 28 oktober en zou in het teken staan van Leroy's aantreden als opvolger voor Ibarra. Die Italiaanse topman keert terug naar zijn thuisland en wordt daar hoogste baas van Sky, wat eerder al was uitgelekt. Ondertussen staat KPN ook onder druk over de ingezette strategie om submerken en dochterbedrijven te integreren in het moederbedrijf.

Terwijl merken Telfort en Yes inmiddels al zijn opgenomen in KPN leeft er flink verzet over internetprovider XS4ALL. Die dochteronderneming heeft tot op heden een zelfstandige positie behouden en zowel de ondernemingsraad als ook het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven' verzetten zich tegen de integratiestrategie. Deze koers zou afkomstig zijn van de vandaag vertrekkende CEO Ibarra, maar het management van KPN heeft eerder al aangegeven dat zijn opstappen niet betekent dat de strategie wordt losgelaten.

XS4ALL-integratie

Het actiecomité heeft Leroy al benaderd met een pleidooi voor behoud van XS4ALL. Daarnaast wou het de aandeelhoudersvergadering benutten om de zakelijke nadelen te belichten die dreigen bij het opheffen van XS4ALL, die als relatief dure internetprovider wel winstgevend is en een goede reputatie heeft. Het management van XS4ALL, wat in januari dit jaar is benoemd door KPN, heeft eerder deze maand aangegeven dat de integratie wordt doorgezet.

Deze mededeling van algemeen directeur Jörg Kramer, die naast zijn XS4ALL-managementpositie ook nog zijn KPN-topfunctie vervult, is eerst op de site van KPN gepubliceerd. Later is het nieuwsbericht ook op de site van dochterbedrijf XS4ALL verschenen. De door te zetten samenvoeging moet begin komend jaar gebeuren. Daarbij stelt het telecombedrijf dat het klanten van XS4ALL pas over zal laten gaan "als KPN een vergelijkbare of betere dienstverlening kan bieden". Dit zal naar verwachting van het concern "op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 zijn".

De komende maand is er nog sprake van een wettelijk ingelaste 'pauze' nadat het OR-advies tégen de integratie door het management van KPN en XS4ALL naast zich is neergelegd. De OR wil nog gesprekken voeren, maar ondertussen zet het actiecomité nu vol in op Plan B: het opzetten van een alternatieve internetprovider als opvolger voor het op te heffen XS4ALL.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 30 september 2019 17:23

Opnieuw zal blijken dat er geen geschikte en willende externe kandidaten zijn voor de CEO post bij KPN is mijn inschatting. Kortom, net als Eelco Blok voor hem wordt Joost Farweck nu alsnog de nieuwe CEO denk ik zo. Beiden komen uit de KPN Wholesale en met de via opheffing van B en A merken als Telfort en XS4ALL ingezette koers naar méér standaard eenheidsproducten en het verlies van retailklanten past dat nog prima ook. M.i. zit Farweck nu als COO sowieso achter die opheffing vanuit operationeel oogpunt, XS4ALL kan het wel schudden. Jammer die Leroy leek met haar business development succes bij Proximus best verfrissend, maar voorkennis is voorkennis. Wéér een niet geslaagd proces tussen Vlaanderen en Nederland op Telecomgebied, na de ooit vanuit Wallonïe (politicus di Rupo) gefrustreerde fusie van toenmalig Belgacom en KPN. Di Rupo zal dit als Waal prima vinden....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.