Management

Carriere
Dominique Leroy

Nieuwe KPN-CEO: aandelenverkoop was vóór overstap

Nieuwe KPN-CEO zegt sorry voor verkeerde indruk door aandelenverkoop Proximus.

Dominique Leroy, CEO Proximus © Proximus
10 september 2019

Nieuwe KPN-CEO zegt sorry voor verkeerde indruk door aandelenverkoop Proximus.

De aankomende nieuwe CEO van KPN heeft vlak voor de bekendmaking van haar vertrek bij Proximus aandelen in die Belgische telecomaanbieder van de hand gedaan. "Ik begrijp dat de timing achteraf gezien de perceptie kan wekken dat ik dit deed juist voor en omwille van mijn vertrek." Volgens topvrouw Dominique Leroy zit het echter niet zo.

In reactie op ophef over en onderzoek naar haar aandelenverkoop verklaart telecomtopvrouw Dominique Leroy dat die verzilvering van Proximus-aandelen géén relatie heeft met haar overstap naar KPN. "Een CEO van een beursgenoteerd bedrijf heeft weinig momenten waar hij zijn eigen aandelen kan verhandelen op de beurs. Wat mij betreft zat ik in een ‘gesloten periode’ -een periode waar geen transacties toegelaten worden- sinds 22 november 2018", schrijft ze in een formele verklaring.

Al wel in gesprek met KPN

"Het was al meerdere maanden dat ik graag mijn aandelen wenste te verkopen maar dit mocht niet. Na de publicatie van de resultaten van het tweede kwartaal, was 1 augustus 2019 de eerste dag waarop nieuwe verrichtingen mogelijk waren. Ik heb dus eind juli instructies gegeven aan mijn bank om op die dag aandelen te verkopen, wat gebeurd is met melding aan de toezichthouder, zoals het hoort, op 5 augustus en met publicatie op hun site op 6 augustus."

Leroy meldt in haar uitleg dat ze op dat moment niet had besloten om Proximus te verlaten. "Ik was in bespreking over de hernieuwing van mijn contract met Proximus en had enkele gesprekken met verschillende externe partijen, waaronder KPN." De verkoop op 1 augustus van 10.840 aandelen in het Belgische telecombedrijf heeft de aandacht getrokken van de Belgische beurswaakhond FSMA. Die gaat onderzoek doen naar de transactie ter waarde van ruim 285.000 euro.

Voorkennis?

De vraag is of het gaat om handel met voorkennis, gezien het feit dat vertrek van een topbestuurder geldt als koersgevoelige informatie. De beurskoers van Proximus is na de bekendmaking van Leroy's overstap naar KPN gedaald, wist onder meer De Standaard al te melden. CEO Leroy stelt in haar reactie dat ze allang van plan was om aandelen van de hand te doen én dat ze op het moment van de verkoopinstructie aan haar bank slechts in gesprek was met zowel Proximus als ook KPN en andere, niet bij naam genoemde partijen.

"Ik begrijp dat de timing achteraf gezien de perceptie kan wekken dat ik dit deed juist voor en omwille van mijn vertrek. Dit is zeker niet de reden van mijn aandelenverkoop maar dit kan - nu dat de discussies met KPN snel na mijn verlof zijn afgerond en de communicatie van mijn vertrek al reeds begin september moest gebeuren - zo door de externe wereld begrepen worden. Ik betreur dat deze perceptie is ontstaan, dit is niet in lijn met mijn waarden waar integriteit en transparantie zeer hoog staan." Leroy treedt op 1 december aan als nieuwe CEO van KPN.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.