Innovatie & Strategie

Governance
ASML

Kabinet en ASML in overleg over export chipmachines naar China

Minister gaat ondanks debat in de media "onverstoorbaar verder". 

© ASML
17 januari 2020

Minister gaat ondanks debat in de media "onverstoorbaar verder". 

Chipmachinemaker ASML en het kabinet zijn in overleg over de mogelijke export van geavanceerde chipmachines naar China. Dat heeft minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel gezegd. De ambassadeurs van China en de VS zijn de afgelopen dagen via de Nederlandse media in debat gegaan over of ASML aan China mag verkopen.

ASML had tot 2019 een vergunning om geavanceerde EUV-machines aan een Chinese klant te leveren. De EUV-machines maken de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk.

Om die machines te kunnen leveren, heeft ASML een vergunning nodig. De apparaten vallen namelijk onder een internationaal verdrag met de naam Wassenaar Arrangement, waardoor ze niet zomaar naar elk land geëxporteerd mogen worden. In 2019 werd de vergunning voor het leveren van de machines aan China niet verlengd. Volgens anonieme bronnen van Reuters was dat vanwege sterke druk vanuit de VS. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu naar de criteria te kijken en "heel zorgvuldig" te overwegen of het een exportvergunning gaat afgeven voor de machines. Dat gebeurt in overleg met ASML. Kaag zegt daarnaast dat ze zich niet onder druk gezet voelt door de Amerikanen. "Ik sta er niet mee op en ik word er niet wakker van."

Debat in de media

De Amerikaanse en Chinese ambassadeur hebben de afgelopen dagen via het FD gedebatteerd over of de machines aan China geleverd mogen worden. "We zouden niet willen zien dat Nederland zwicht voor de politieke druk van de Amerikanen. Mocht dat wel gebeuren dan zal dat de relatie tussen onze landen uiteraard negatief beïnvloeden", zei de Chinese ambassadeur Xu Hong bijvoorbeeld.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra reageerde vannacht door te bevestigen dat de VS vinden dat ASML-technologie "niet op bepaalde plaatsen thuishoort". Ook reageerde hij op het dreigement van Hong. "Vrienden hoeven elkaar niet te bedreigen. Zo gaan wij niet met elkaar om."

Minister Kaag zegt nu dat ze het "heel interessant" vindt dat de ambassadeurs via de media debatteren. Nederland maakt echter zijn eigen afweging, aldus Kaag. "Ik ga onverstoorbaar verder."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.