Overslaan en naar de inhoud gaan

'ASML's exportvergunning geschrapt onder druk VS'

Een exportvergunning voor chipmachinefabrikant ASML naar China is door Nederland opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van het Nederlandse bedrijf.
ASML lithografie
© ASML
ASML

De kwestie draait om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet. Begin 2019 verkeerde ASML nog in het ongewisse wat betreft die overheidspermissie voor uitvoer naar de grote Chinese markt.

Rutte in Washington

De beslissing om de exportvergunning niet te verlengen, is volgens de bronnen van Reuters gevolgd op druk van de Amerikanen. De ASML-levering werd besproken tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis afgelopen zomer. Rutte zou ook een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over de mogelijke consequenties van de technologie in handen van de Chinezen.

Hierdoor is de levering van een chipproductiemachine à 150 miljoen dollar voor een Chinese klant niet doorgegaan, weet Reuters te melden. De identiteit van die chipmaker is niet onthuld, maar volgens berichten in de Aziatische pers zou het gaan om Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), de grootste chipproducent in China. SMIC wilde tegenover Reuters geen commentaar geven. Ook een woordvoerder van Rutte en het Witte Huis wilden niet op deze kwestie ingaan.

Wapens en moderne tech

Het Veldhovense ASML wil de naam van de Chinese klant niet bevestigen, maar laat weten nog steeds te wachten op een exportvergunning voor China. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Voor de uitvoer daarvan is daarom eerst goedkeuring uit Den Haag nodig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in