Overslaan en naar de inhoud gaan

'Make China great again' komt flink op stoom

De Chinese overheid verplicht alle overheidsorganisaties hun hard- en software in drie jaar te vervangen door Chinese alternatieven.
Chinese developers
© CC By SA 2.0 - Flickr.com
CC By SA 2.0 - Flickr.com

De handelsoorlog met de Verenigde Staten en vrees voor militaire en economische spionage via achterdeurtjes heeft de Chinese overheid doen besluiten alle buitenlandse IT-infrastructuur te weren. De organisaties blijken intern al in het voorjaar de opdracht te hebben gekregen de '3-5-2' richtlijn aan te houden. De Financial Times bericht over deze tot nog toe geheime richtlijn.

Die houdt in dat in 2020 alle overheidsorganisaties moeten kunnen aantonen minimaal 30 procent van hun buitenlandse hardware en software te hebben vervangen door materiaal van Chinese makelij. In 2021 moet 80% (50% bovenop de eis van 2020) van de IT Chinees zijn en uiteindelijk in 2022 moet de resterende 20 procent van de buitenlandse IT de deur uit zijn. Vooral bedrijven als HP, Dell en Microsoft hebben een grote klant aan de Chinese overheidsdiensten en zien hun markt daar voor een belangrijk deel verdampen. Commerciële organisaties in China zijn niet gehouden aan het volgen van de richtlijn.

China werkt al geruime tijd hard aan de ontwikkeling van alternatieven voor hard- en software van buitenlandse komaf. Zo presenteerde Huawei onlangs al een smartphone met een eigen besturingssysteem en werkt de Chinese defensie-industrie aan een besturingssysteem dat Windows moet gaan vervangen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in