Overslaan en naar de inhoud gaan

'Trump tolereert toch leveringen aan Huawei'

Donald Trump is van plan Amerikaanse bedrijven vergunningen te geven voor bepaalde leveringen aan het Chinese Huawei. Het zou gaan om toestemming voor niet-gevoelige producten, schrijft The New York Times. Huawei werd eerder dit jaar op een zwarte lijst gezet, omdat de maker van smartphones en telecomapparatuur een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid zou zijn.
onderhandelingen VS China
© White House
White House

Formeel kunnen Amerikaanse toeleveranciers voor Huawei allang vergunningen krijgen om bepaalde zaken, zoals techcomponenten, toch te mogen leveren. In de praktijk ligt dit aanvraagproces in wezen stil. De stap van het Witte Huis wordt beschouwd als vriendelijk gebaar richting de Chinese overheid, aldus The New York Times. De Amerikanen en Chinezen hebben deze week in Washington nieuwe onderhandelingen over een oplossing voor de slepende handelsoorlog.

Weinig tot geen vooruitgang?

Of die gesprekken iets zullen opleveren, is nog onduidelijk. De Hongkongse krant South China Morning Post meldde op basis van ingewijden dat in een voorbereidende overlegronde tussen de twee landen geen vooruitgang is geboekt. De Chinese delegatie staat onder leiding van vicepremier Liu He, die naar verluidt eerder wilde vertrekken uit de VS dan gepland. Dat laatste wordt tegengesproken door het Witte Huis.

Tegelijkertijd meldden bronnen aan persbureau Bloomberg dat het Witte Huis kijkt naar een overeenkomst met China over valutapolitiek. Eerder bestempelden de VS het Aziatische land als valutamanipulator. Het volgens ingewijden in de maak zijnde pact zou onderdeel zijn van een gedeeltelijk akkoord in de escalerende handelsoorlog tussen beide landen. Indien dat akkoord wordt bereikt, zou dit zorgen voor uitstel of zelfs afstel van nieuwe tariefsverhogingen komende week.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in