Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei al effectief afgesneden van Amerikaanse techcomponenten

Het Amerikaanse verbod voor bedrijven op handel met Huawei kent officieel uitzonderingen, waar Amerikaanse toeleveranciers dan wel licenties voor moeten aanvragen. Het ministerie van Handel in de VS heeft sinds de door president Trump aangekondigde versoepeling begin juli ruim 130 aanvragen gekregen. Momenteel zijn er 0 toegekend.
Clean room
© Intel
Intel

De Amerikaanse overheid heeft een deel van de aangekondigde sancties op Huawei uitgesteld, met opnieuw negentig dagen. De minister van Handel Wilbur Ross verklaarde dat zijn departement Huawei daarmee meer tijd gunt om contractuele verplichtingen na te komen. Het gaat daarbij om Amerikaanse telecombedrijven die als afnemers afhankelijk zijn van netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf. Ook kreeg Huawei extra tijd om software-updates door te voeren bij bestaande smartphones.

Blijven bungelen

Verder heeft de Amerikaanse president Donald Trump begin juli aangekondigd dat leveringen áán Huawei nog wel toegestaan zijn, mits die geen “groot nationaal veiligheidsprobleem opleveren”. Amerikaanse toeleveranciers moeten daarvoor wel formele toestemming krijgen van het ministerie van Handel. Zonder die toestemming kan Huawei geen Amerikaanse technologie en componenten zoals chips en software afnemen voor zijn eigen producten. In de praktijk is dat nu al aan de orde, meldt het Amerikaanse persbureau Reuters nu.

De regering Trump heeft nog geen enkele licentie afgegeven voor levering aan Huawei. Dit melden drie anonieme bronnen aan Reuters, die daarbij een totaal van meer dan 130 aanvragen voor handelslicenties noemen. Dat aantal ligt flink hoger dan wat handelsminister Ross in juli had gemeld. Hij stelde toen dat er ongeveer 50 aanvragen waren gedaan door Amerikaanse bedrijven om in aanmerking te komen voor uitzondering op het verbod voor levering aan Huawei.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in