Innovatie & Strategie

Juridische zaken
china en vs

Trump soepeler tegenover Amerikaanse handel met Huawei

Trump maakt 'U-turn' na meeting met Chinese president Xi Jinping op G20-top.

1 juli 2019

Trump maakt 'U-turn' na meeting met Chinese president Xi Jinping op G20-top.

Ruim anderhalve maand na het opstellen van een zwarte lijst van Chinese bedrijven waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven, lijkt de Amerikaanse president Trump handel met de Chinese techfabrikant Huawei weer enigszins toe te staan. Dat schrijft CNN na uitspraken van Trump op de G20-top in Japan.

Volgens de nieuwszender staat de president toe dat Amerikaanse bedrijven apparatuur aan Huawei verkopen, zolang deze transacties maar geen “groot nationaal veiligheidsprobleem opleveren”. Sinds mei van dit jaar lag er een verbod voor de verkoop van Amerikaanse producten en diensten aan de Chinese techfabrikant, uit angst voor Chinese spionage via Huawei-producten.

Handelsoorlog

President Trump deed deze uitspraken vlak na een meeting met de Chinese president Xi Jinping op de G20-top in Japan. De twee presidenten bespraken daar de recente handelsoorlog tussen hun twee landen, die in de zaak-Huawei een van zijn grootste pijnpunten kent.

Het verbod op handelen met Huawei was een doorn in het oog van de Chinezen, maar ook van Amerikaanse chipproducenten als Intel en Qualcomm. Zij riepen Trump medio juni al op tot het versoepelen van de sancties tegen Huawei. De maatregelen zouden volgens de chipfabrikanten grote schade opleveren voor de Amerikaanse bedrijven, doordat Huawei een grote klant is. Trump erkende deze stelling afgelopen zaterdag, door te verklaren dat de Chinezen “een gigantische hoeveelheid producten” kopen van Amerikaanse makelij.

Android

Of de ban ook positieve gevolgen heeft voor het wel of niet mogen leveren van het Android-besturingssysteem door ontwikkelaar Google, is niet helemaal duidelijk. Google waarschuwde al voor de gevolgen voor de nationale veiligheid als Android-gebruik via Huawei smartphones, als gebruikers geen updates meer zouden mogen ontvangen. Er zou volgens Google hierdoor een tweede en onveiligere versie van het besturingssysteem ontstaan, met alle gevolgen van dien voor de veiligheid.

Huawei zelf zag het verbod als aanleiding om het plan voor een eigen besturingssysteem 'Hongmeng' weer uit de kast te trekken en verder te ontwikkelen. Dit eigen besturingssysteem zou deze herfst af moeten kunnen zijn, stelde Huawei.

Tweede Huawei-ban

Het verbod op de verkoop van producten aan Huawei is niet de enige maatregel die Trump onlangs instelde voor Amerikaanse bedrijven, er lig ook een ban op de aankoop van telecomapparatuur van de Chinese fabrikant. Ook deze maatregel komt voort uit de zorgen om eventuele spionage. De VS zijn bang dat de Chinese overheid mee kan kijken door het gebruik van bijvoorbeeld Huawei’s technieken voor 5G-netwerken. Of de regels uit dit verbod ook versoepeld gaan worden, is nog niet duidelijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.