Management

Software-ontwikkeling
Huawei P20 Pro

Huawei stap dichter bij lancering eigen besturingssysteem

Huawei deponeert eigen OS in verschillende landen en de EU als alternatief voor Android.

13 juni 2019

Huawei deponeert eigen OS in verschillende landen en de EU als alternatief voor Android.

Huawei is weer een stap dichter bij een lancering van een eigen besturingssysteem gekomen door in verschillende landen het handelsmerk Hongmeng vast te leggen. Dat blijkt uit gegevens van de World Intellectual Property Organisation (WIPO), de organisatie van de Verenigde naties die gaat over de octrooien en patenten binnen de lidstaten.

De Chinese techfabrikant bereidt daarmee een antwoord voor op de dreigende uitsluiting van de Huawei-smartphones en laptops van Google’s besturingssysteem Android. Deze uitsluiting is het gevolg van de verbanning van Huawei op een zwarte lijst door de Amerikaanse president Donald Trump, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met de techfabrikant. Hierdoor zou Huawei de ondersteuning van Android op korte termijn kunnen verliezen.

Hongmeng

De fabrikant heeft Hongmeng, zoals het besturingssysteem zou moeten gaan heten, al een tijdje op de plank liggen, maar heeft nu dus de noodzakelijke vastlegging van het handelsmerk achter de rug in negen verschillende landen en Europa, meldt Reuters. Zo kan het in het geval van een daadwerkelijke uitsluiting snel overstappen op het eigen OS. Volgens de Chinese fabrikant kan het eigen OS deze herfst al af zijn.

Google waarschuwt

Google heeft als reactie op de Amerikaanse sancties de Amerikaanse overheid gewaarschuwd voor de gevaren voor de nationale veiligheid in de Verenigde Staten. Volgens Google zijn smartphones van Huawei die nog draaien op Android niet meer te updaten, en vormt ook het eigen besturingssysteem van de Chinese fabrikant een gevaar, omdat deze volgens Google vatbaarder zou zijn voor hacks.

Huawei heeft Hongmeng vastgelegd voor toepassing op verschillende devices, zoals smartphones, draagbare computers, robots en autotoestellen, zo luidt de octrooiaanvraag. In augustus 2018 heeft Huawei het besturingssysteem al in het thuisland China vast weten te leggen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.