Management

Software-ontwikkeling
Huawei logo

Huawei: eigen besturingssysteem kan in herfst af zijn

Techfabrikant kan snel schakelen bij definitieve uitsluiting van Android of Windows.

© Huawei Huawei
23 mei 2019

Techfabrikant kan snel schakelen bij definitieve uitsluiting van Android of Windows.

Huawei kan tegen het einde van het jaar een eigen besturingssysteem voor smartphones of laptops hebben gelanceerd als de situatie daar om vraagt. De techfabrikant kan bij definitieve uitsluiting van Google’s Android of Microsofts Windows snel schakelen naar een eigen OS.

Dat verklaarde Richard Yu, CEO van de consumententak van Huawei, tegenover CNBC. Volgens Yo kan het besturingssysteem tegen de herfst van dit jaar af zijn, en is de verwachting dat een internationale versie van het besturingssysteem in het eerste of tweede kwartaal van 2020 beschikbaar is voor de internationale markten.

OS op de plank

Richard Yu benadrukt tegenover CNBC wel dat de techfabrikant alleen overgaat op de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem voor laptops en smartphones als het permanent verbannen zou worden van Google’s Android of Microsofts Windows. De fabrikant heeft dit reserve-OS al een tijdje op de plank liggen voor noodgevallen, zo bleek eerder dit jaar al. Nu een permanente uitsluiting ophanden lijkt te zijn, lijkt de fabrikant dus ook genoodzaakt te worden het stof van het besturingssysteem af te moeten blazen.

Zwarte lijst

Een verbanning, die in de lucht hangt doordat Huawei op een zwarte lijst is geplaatst door de Amerikaanse overheid, houdt in dat Amerikaanse bedrijven eerst toestemming van de overheid moeten hebben voordat ze leveren aan de Chinese fabrikant. Dat zou inhouden dat de laptops en smartphones niet meer onder licentie gebruik mochten maken van de besturingssystemen van Amerikaanse makelij en de devices dus zullen moeten draaien op een ander OS.

Huawei staat niet te springen

Volgens Yu staat Huawei niet te springen om het eigen OS uit te rollen, maar wordt het gedwongen om de eigen boontjes te doppen.  “We willen dit niet doen, maar we zullen wellicht gedwongen worden om dat te doen vanwege de Amerikaanse overheid. Ik denk dat dit soort dingen niet alleen slecht nieuws voor ons zullen zijn, maar ook slecht nieuws voor de Amerikaanse bedrijven. Dit omdat we het Amerikaanse bedrijfsleven ondersteunen, en nu zullen we het alleen moeten doen. We willen dit niet doen, maar we hebben geen andere oplossing, geen andere keuze”, zo verklaarde Yu.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.