Innovatie & Strategie

Governance
ASML

Ambassadeur VS wil ASML-technologie uit China houden

'Technologie ASML hoort niet thuis op bepaalde plaatsen.'

ASML hoofdkantoor in Veldhoven © ASML ASML
17 januari 2020

'Technologie ASML hoort niet thuis op bepaalde plaatsen.'

De Verenigde Staten willen niet dat Nederland een vergunning aan ASML geeft waardoor het bedrijf zijn geavanceerde chipmachines aan China kan leveren. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra in het FD bevestigd. "We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen."

Hoekstra reageert met zijn uitspraak in het FD op de woorden van zijn Chinese collega Xu Hong. Hong zei eerder in het FD dat de relatie tussen China en Nederland gevaar loopt als het kabinet de export om politieke redenen blijft tegenhouden. "We zouden niet willen zien dat Nederland zwicht voor de politieke druk van de Amerikanen. Mocht dat wel gebeuren, dan zal dat de relatie tussen onze landen uiteraard negatief beïnvloeden", aldus Hong.

De gehele kwestie draait om zogeheten EUV-machines. Met deze machines wordt de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk gemaakt. ASML kreeg in 2018 een vergunning om de machines aan een Chinese klant te leveren. Die vergunning werd vorig jaar echter niet verlengt. Reuters meldde begin januari op basis van ingewijden dat de vergunning werd opgeschort na sterke druk vanuit de VS. 

Nu bevestigt Hoekstra dus dat de VS niet willen dat ASML opnieuw een vergunning krijgt voor de export van de machine naar China. De aanvraag voor de exportvergunning is officieel sinds juni 2019 in behandeling bij het ministerie van Buitenlandse zaken.

'Vrienden bedreigen elkaar niet'

Hoekstra reageert in het FD ook op de dreigende taal die zijn Chinese collega Hong uitte over de relatie tussen Nederland en China. "Vrienden hoeven elkaar niet te bedreigen. Zo gaan wij niet met elkaar om", zegt hij.

"We begrijpen wel dat de Nederlandse overheid tussen twee vuren zit, en dat dit een heel moeilijk besluit is. Maar dat is nu eenmaal wat overheden iedere dag moeten doen: moeilijke besluiten nemen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.