Innovatie & Strategie

Governance
ASML-chipmachine

China waarschuwt Nederland over ASML-blokkade

Relatie China-Nederland in gevaar door exportblokkade ASML.

© ASML
15 januari 2020

Relatie China-Nederland in gevaar door exportblokkade ASML.

De Chinese ambassadeur in Nederland zegt dat de relatie tussen China en Nederland in gevaar is door het kabinetsverbod op export van een ASML-chipmachine naar een klant in het grote Aziatische land. De diplomaat, Xu Hong, waarschuwt in het FD voor verslechtering in de betrekkingen als de Nederlandse regering volhardt in die politiek gedreven blokkade.

"Deze blokkade heeft veel aandacht getrokken in China, omdat dit een typisch voorbeeld lijkt van het politiseren van een handelsrelatie", zegt de Chinese ambassadeur. "We zouden niet willen zien dat Nederland zwicht voor de politieke druk van de Amerikanen. Mocht dat wel gebeuren dan zal dat de relatie tussen onze landen uiteraard negatief beïnvloeden", schrijft het FD op uit zijn mond.

'Ongegronde beschuldigingen VS'

De ambassadeur noemt de beschuldiging van de Amerikanen dat er veiligheidsrisico's zijn gemoeid met de export van ASML-technologie naar China volledig ongegrond. "China misbruikt nooit bedrijven om buitenlandse inlichtingen te verzamelen. Niettemin moeten wij constateren dat de Amerikanen overal in Europa twijfel zaaien over de bedoelingen van China."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.