Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie onderzoekt C2000-systeem op basis van mobiel breedband

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar een C2000-systeem op basis van mobiel breedband. De bedoeling is dat de voor- en nadelen van "verschillende modellen voor missiekritische communicatie" in beeld worden gebracht.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Grapperhaus kondigt het onderzoek aan in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vertelt hij over de stand van zaken rondom de opvolger van het C2000-systeem. De AIVD adviseerde in april al om het huidige systeem te vervangen door een alternatief waarbij Nederland minder afhankelijk is van andere landen. "Ik onderschrijf dit advies en het belang om Nederland weerbaar te maken tegen statelijke dreigingen", aldus Grapperhaus in zijn brief. 

Het C2000-systeem is een spraaknetwerk voor missiekritische spraakvoorziening van de politie, brandweer, ambulancediensten en defensie. De huidige versie van het netwerk is gebaseerd op de TETRA-standaard, die volgens de minister uitontwikkeld is. 

Het huidige netwerk voldoet niet meer aan de eisen van de hulpdiensten. Deze diensten willen steeds vaker data versturen, zoals real-time video's, vertelt de minister. Maar met het huidige TETRA-netwerk kan dat niet.

Mobiel breedband als alternatief

Daarom wordt nu onderzocht hoe het systeem dit wel kan ondersteunen. Een vernieuwing van het huidige TETRA-systeem is in ieder geval niet afdoende, zo blijkt volgens Grapperhaus uit onderzoek van de afgelopen maanden. Maar mobiel breedband kan hier mogelijk wel een uitkomst voor bieden. 

Daarom laat de minister nu een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar mobiel breedband als alternatief, waarbij de voor- en nadelen in beeld worden gebracht. Ook brengt het onderzoek de "te beschermen belangen" verder in beeld. Dat is eenzelfde risicoanalyse die al eens in het kader van het 5G-traject werd gemaakt, maar dan voor het systeem van de hulpdiensten. 

"In het haalbaarheidsonderzoek zal daarnaast aandacht zijn voor financiën, besturing en bruikbaarheid, (cyber)veiligheid, technische implicaties en juridische- en wetstechnische consequenties van een overstap naar een systeem gebaseerd op mobiel breedband", schrijft Grapperhaus. 

In 2020 meer informatie

Grapperhaus meldt tot slot dat het specificeren, de marktverkenning, aanbesteding en realisatie van een nieuw systeem waarschijnlijk vijf jaar duurt. Met het haalbaarheidsonderzoek moet ook hier meer inzicht in worden gegeven. 

"Naar verwachting kan ik uw Kamer voor de zomer van 2020 berichten over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek en het vervolg", aldus de minister. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in