Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-kennisniveau politiek laag, maar wordt beter

Nederland ICT en politici – die wel affiniteit met IT hebben – zijn het eens met ICT’ers die vinden dat de politiek te weinig kennis heeft van ICT. Het is wel opvallend dat ICT’ers cybersecurity en zelfrijdende auto’s noemen als terreinen waar de overheid moet investeren; het zijn juist de terreinen waarop vaart wordt gemaakt.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

“Ik ben het eens met de conclusies van het rapport. Ik merk al jaren dat er weinig kennis over ICT is bij Kamerleden. Als ik over ransomware begin krijg ik vaak glazige blikken terug. Dit komt ook omdat elk Kamerlid zijn eigen ICT-deelonderwerpen heeft; weinig Kamerleden hebben alles in hun portefeuille”, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Verhoeven werd vorig jaar door AG Connect verkozen tot IT-politicus van het jaar. Ook oud-Kamerlid voor de PvdA en ICT’er Astrid Oosenbrug vindt het IT-kennisniveau van de politiek bedroevend. “Ik vind het zeer, zeer droevig gesteld met de ICT kennis en kunde in de politiek en de affiniteit met het onderwerp is helemaal ver te zoeken (helaas).”

Nederland ICT herkent zich deels in de stelling. “Kamerleden en ministers hoeven geen ICT-experts te zijn, maar ze moeten wel genoeg van ICT begrijpen om de impact van digitalisering op hun beleidsterrein te herkennen en af te wegen”, zegt de branchevereniging een reactie.

Mogelijkheden over het hoofd gezien

Uit het onderzoek onder 519 ICT’ers van AG Connect in samenwerking met de KNVI bleek dat Nederland kansen mis doordat politici in de huidige regering weinig of geen kennis hebben van technologie. Meer dan driekwart vindt het kennisniveau van politici redelijk laag tot laag. Zeventig procent vindt dat daardoor mogelijkheden over het hoofd worden gezien. Niemand van de ICT’ers vindt de ICT-kennis van politici hoog, slechts 1 procent vindt het kennisniveau redelijk hoog. Bijna twintig procent vindt het kennisniveau gemiddeld. 16 procent vindt inderdaad dat politici in het huidige kabinet te weinig ICT-kennis hebben, maar denkt ook dat het niet uitmaakt bij het maken van goed beleid. Slechts 2 procent vindt dat de huidige politici genoeg kennis hebben om de mogelijkheden te zien.

Het wordt wel beter, zeggen Verhoeven en de branchevereniging. Verhoeven: “Door de inbraak bij de Amerikaanse Democratische Partij en de hack van de Tweede Kamer zelf zag ik bij mijn collega’s wel wat beweging ontstaan!” “We zien dat digitalisering steeds vaker wordt genoemd door politici, maar een echte visie en een concrete integrale agenda ontbreken nog. Aan de andere kant zien we dat er binnen diverse ministeries ambtenaren zijn die met veel verstand van zaken over digitalisering nadenken. Voor hun ideeën moet wel politieke ruimte zijn”, zegt Nederland ICT.

Gebieden waar nu kansen worden gemist zijn in de zorg, bij de digitalisering van de overheid en bij de bestrijding van files door in te zetten op zelfrijdende auto’s. Ook vinden de respondenten dat het regeerakkoord meer aandacht kan besteden aan de bestrijding van cybercriminaliteit. Beiden vinden het opvallend dat de respondenten juist de zelfrijdende auto en cybersecurity worden genoemd als mogelijkheden. “Dit nieuwe kabinet heeft nu echt een ambitieuze digitale agenda, er worden veel stappen genomen op het gebied van cyber veiligheid, digitale innovatie en digitale dienstverlening” , zegt Verhoeven. Juist op die twee terreinen zien we dat de overheid vaart maakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in