Beheer

Infrastructuur
storing

Internationale internetstoring nekt e-commerce

Veel websites onbereikbaar, in Nederland oa politie, NS en banken.

© Google
22 juli 2021

Veel websites onbereikbaar, in Nederland oa politie, NS en banken.

Websites wereldwijd hebben te maken met een grote storing. In Nederland zijn sites van onder meer de politie, Rabobank, ING, Albert Heijn en de DPG-kranten als het AD en de Volkskrant onbereikbaar. In de VS zijn Amazon, FedEx, HBO Max en vliegtuigmaatschappij Delta. Oorzaak is een DNS-storing bij content delivery network (CDN) Akamai.

"We zijn ons bewust van een opkomend probleem met de Edge DNS-dienst", meldt Akamai zelf in een blogpost. Het bedrijf is de zaak "actief aan het onderzoeken", maar weet nog niet wat de onderliggende oorzaak kan zijn. Medio juni heeft Akamai ook al een flinke storing gehad, die websites wereldwijd heeft geraakt.

DDoS-bescherming

"Als je vragen hebt of impact ondervindt door deze kwestie, neem contact op met Akamai Technical Support." Het bedrijf, dat essentiële backenddiensten biedt voor veel websites in vele landen, belooft updates te geven op zijn pagina voor incidenten.

In juni was er ook een flinke storing, die is herleid naar Akamai. In diezelfde maand was er een grote storing bij concurrent Fastly. Ironisch genoeg bieden deze Amerikaanse dienstverleners onder meer bescherming tegen DDoS-aanvallen op websites. Daarvoor onderhoudt CDN-aanbieders als Akamai en Fastly lokale content-caches van drukbezochte websites. Daardoor kan een site onder aanval liggen in de ene regio maar toch prima bereikbaar lijken te zijn in een andere regio.

'Zeldzame situatie'

De nu lopende storing (van donderdagavond 22 juli) bij Akamai lijkt voor sommige sites weer af te nemen, of zelfs voorbij te zijn. Mogelijk is dat echter slechts een dip in de verstoring. Het is nog onbekend of het om een 'gewone' storing gaat of om een aanval.

De Nederlandse DNS-expert Bert Hubert, maker van PowerDNS, spreekt op Twitter van een zeldzame situatie. "Akamai staat erom bekend dat ze nooit down gaan, dus dit is nogal iets."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.