Loopbaan

Carriere
Bert Hubert

Van DNS naar DNA, met AIVD tussendoor

De carrière van PowerDNS-schepper Bert Hubert, die nu de AIVD controleert en DNA decodeert.

Bert Hubert © Anthony Donner, anthonydonner.com
19 februari 2021

Van kabel-ISP hacken en fixen, via een eigen softwarebedrijfje naar programmeren bij de AIVD, om na uiteindelijk succes met dat softwarebedrijf nu hele andere dingen te doen. En daarbij nog wat zoekende zijn naar een goede nevenactiviteit. Waarschijnlijk niet weer een softwarebedrijf. “Ik vind het leuk om nuttig te zijn.”

Wat doe je als je een bedrijf begint maar eigenlijk geen goed businessplan hebt en ook geen goede marketingaanpak? Dan ga je in slapende vorm door terwijl je ondertussen ander werk doet, om later toch succes te hebben en daarna iets heel anders te gaan doen. Dit is in het kort de carrière van Bert Hubert, die hierover wel wat interessante details heeft te vertellen.

Hij heeft ooit PowerDNS gemaakt, is ‘tussendoor’ bij de AIVD werkzaam geweest, en is nu als lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) bezig met toezicht op de inlichtingendiensten. Oh, en hij decodeert DNA, in verband met vaccins voor COVID-19. Nee, dit is niet een geval van een talentvolle IT’er die denkt dat hij ook van hele andere dingen verstand heeft. Hubert heeft natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft, maar die studie niet afgemaakt, geeft hij zelf aan.

Berichtjes sturen aan admins

Hoe is hij dan in de IT verzeild geraakt? Door kabelinternetprovider Casema te hacken, in de roerige begintijd van breedbandinternet voor Nederlandse consumenten. “Ze waren toen begonnen, maar nog niet echt helemaal klaar”, vertelt Hubert over die vroege ISP. Want toen de student een kabelmodem en aansluiting in huis had, bleek hij op het hele netwerk van die provider te kunnen komen. “Ik kon ook berichtjes sturen aan admins. Dus dat deed ik.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!