Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel wil Duitse én Europese subsidie voor Europese chipfabriek

Intel bevestigt berichten van vorige maand dat het subsidie wil voor de bouw van zijn nieuwe chipfabriek in Europa. De kosten voor die nieuwbouw zijn opgelopen en er is sprake van uitstel, van minstens een jaar. Volgens geruchten gaan de kosten dermate hoger uitvallen dat Intel het project zou heroverwegen. Maar dat ontkent het bedrijf.
Intel-fabriek
© Intel
Intel

De Nederlandse topman Frans Scheper van de chipfabrikant stelt dat Intel 100% is toegewijd aan de bouw van de fabriek in Duitsland. Hij vertelt aan het FD dat er geen sprake is van heroverwegen vanwege de oplopende kosten. Wel stelt de Intel-directeur voor Europa, die verantwoordelijk is voor dit miljardenproject in het Duitse Maagdenburg, dat er enige tegenslag is.

'Zeker 40%'

"Door de teruggang in de economie gaat het iets langzamer dan we hadden verwacht. Maar we doen er als Intel alles aan om dit project door te laten gaan." De planning is nu dat in 2028 de eerste chips uit deze fabriek komen. Daarvoor moet er eerst wel meer geld in worden gestoken. Het bedrijf kijkt daarvoor naar overheden, om meer subsidie te krijgen voor dit chipproject. Scheper bevestigt tegenover het FD dat Intel vanwege de inflatie en gestegen investeringskosten om extra subsidie heeft gevraagd.

De Amerikaanse chipproducent klopt aan bij zowel de Duitse als ook de Europese overheid. Het bouwen van een geavanceerde chipfabriek in Europa kost namelijk meer dan in andere locaties op de wereld. Wat hierbij meespeelt is dat er een gebrek is aan Europese bedrijven die ervaring hebben met de bouw van een dergelijke complexe fabriek. Intel verwacht een subsidie van zeker 40%.

Opboksen tegen Azië en VS

Volgens topman Scheper zal het dan nog steeds moeilijk zijn om met deze Europese fabriek te concurreren tegen chipproductie in Azië. Maar ook tegen fabricage van chips in de Verenigde Staten. Naast en na de eigenlijke bouw moet er namelijk ook nog gespecialiseerd en schaars personeel worden geworven.

Bijkomende complicerende factor voor bouw en daarna draaien van de chipfabriek is energie. De prijzen daarvoor zijn flink gestegen sinds in februari vorig jaar de oorlog in Oekraïne is uitgebroken. Dit heeft al verschillende bedrijven in flink uiteenlopende industriesectoren geraakt, zoals een staalmaker, een ammoniakfabriek en een aluminiumproducent. Volgens Scheper kan een geavanceerde fabriek zoals die in Duitsland gepland staat nooit rendabel worden met de huidige stroomprijzen. Het gaat namelijk om chips op 5 nanometer en kleiner, waarvan de fabricage veel energie kost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in