Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple betrekt vanaf 2024 chips van fabrieken in VS

Apple bereidt zich voor om chips die zijn gemaakt in de Verenigde Staten te gaan gebruiken in zijn toestellen. Op dit moment komt verreweg het grootste deel van de halfgeleiders voor iPhones en MacBooks uit Azië, maar in 2024 moeten de eerste exemplaren van een nieuwe fabriek in de staat Arizona klaar zijn.
wafer
© Shutterstock
Shutterstock

Dat heeft topman Tim Cook volgens financieel persbureau Bloomberg gezegd tijdens een bezoek aan Duitsland. Ook in Europa verwacht Cook chips in te kopen naarmate "de plannen hiervoor duidelijker worden". Apple wil minder afhankelijk worden van productie in Azië.

Zo komt 60 procent van de benodigde processors nu uit Taiwan. Daar is TSMC, de belangrijkste chipleverancier van Apple, gevestigd. "Het maakt niet uit wat je denkt. Als 60% van een specifieke plek afkomstig is, is dat waarschijnlijk geen goede strategische positie", aldus Cook in Duitsland.

TSMC wil meer investeren

Behalve de TSMC-fabriek bij Phoenix die over zo'n twee jaar klaar zal zijn, overweegt de Taiwanese chipproducent er volgens zakenkrant The Wall Street Journal nog een grote fabriek te bouwen voor miljarden dollars. De Amerikaanse overheid biedt subsidies voor meer chipproductie in eigen land om zo minder afhankelijk te worden van Aziatische landen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in