Overslaan en naar de inhoud gaan

Inflatie en economische tegenwind raken IT-ondernemers

Gestegen prijzen voor energie en inkoop raken ook IT-ondernemers, die al kampen met relatieve dips na grote en plotse groei door de coronacrisis. Naast stijgende kosten voor eigen inkoop spelen inflatie voor werknemers en hun salariseisen ook een rol. ING ziet in zijn Sector Update ICT de impact van inflatie maar ook aanhoudende IT-vraag. Gewone ondernemers plegen efficiencyslagen, zoals robotisering en cloudmigraties - ook terug uit de cloud.
omzetrisico
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Bedrijven zien de bedrijfskosten stijgen, maar voor IT-bedrijven is de post van personeelskosten een prangende kwestie. ING Bank constateert dat de aanhoudende zeer krappe IT-arbeidsmarkt IT-bedrijven onder druk zet om hun personeel volledig of grotendeels te compenseren voor de gestegen prijsinflatie. Daarnaast komen nog de algemene prijsstijgingen voor energie en inkoop van andere bedrijfsmiddelen.

Doorberekenen aan IT-klanten

Aan de ene kant worden IT-aanbieders harder geraakt door de nijpende personeelstekorten, maar aan de andere kant zorgt de blijvende grote vraag naar IT voor enige verlichting. Ondernemers in het algemeen proberen hun stijgende kosten al zoveel mogelijk door te berekenen, maar IT-ondernemers lukt dat volgens de analisten van ING best aardig.

"Veel afnemers zetten in op technologie en robotisering om de supply chain en resources beter te managen", schrijven de experts in de nieuwe Sector Update ICT. Daar is dus IT voor nodig. "Daarnaast is het ook belangrijk, productiviteitsverbetering en efficiencyslagen te realiseren en medewerkers te ontlasten." Ook daar komt IT om de hoek kijken.

Kritisch kijken

Tegelijkertijd vindt er ook een optimalisering, rationalisering en keuring plaats, van investeringen die tijdens de coronapandemie zijn gedaan. ING stelt dat bedrijven kritisch kijken naar benodigde en afgenomen capaciteit of goedkopere alternatieven. De analisten van de bank noemen het terughalen van taken uit de public cloud naar de private cloud en zelfs terug naar het meer traditionele on-premises.

De Nederlandse economie gaat dit jaar volgens de bank meer tegenwind ervaren: "De inhaalgroei na de coronadip is over". De groei verwachting voor de hele Nederlandse economie in 2023 ligt op een magere 1,6%. Veel sectoren worden geconfronteerd met lagere groeivooruitzichten en "kostenreductie is voor de meeste ondernemers in de IT-sector nu één van de belangrijkste aandachtpunten".

Herprioritering van uitgaven

Toch is de verwachting dat IT-budgetten bij gewone ondernemingen op peil blijven. Enerzijds omdat technologie cruciaal is om concurrerend te blijven, stelt ING, anderzijds omdat verdere digitalisering kan helpen om huidige problemen op te lossen. Volgens IT-onderzoeksbureau Gartner groeien de uitgaven voor IT-diensten dit jaar met een forse 7,9%. De prognose voor de softwaresector ligt zelfs op 11,3%. "Hoewel de verwachting is dat de totale IT uitgaven op peil blijven, zal er wel een herprioritering van uitgaven plaatsvinden", aldus ING.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in