Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-koopgolf en energieprijzen kosten nu banen bij Dell

Dell Technologies gaat kosten besparen en schrapt daarvoor ongeveer 6650 banen. De Amerikaanse computerfabrikant kampt onder meer met een sterk afgenomen vraag naar pc's. Na twee jaar coronapandemie waarin consumenten wereldwijd meer laptops en desktopcomputers kochten voor het massaal ingestelde thuiswerken is de wereldwijde vraag inmiddels ingestort. Zo verkocht Dell in 2022 ruim 37% minder computers.
Dell, clouds sunset
© Dell
Dell

Ook zijn consumenten in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en Europa voorzichtiger geworden met grote uitgaven doordat veel basisbehoeften, zoals eten, gas en licht, veel duurder zijn geworden. Daardoor wordt minder uitgegeven aan elektronica. Dell haalt ongeveer 55 procent van zijn omzet uit pc's.

Broekriem verder aanhalen

Dell kampt met marktomstandigheden die "blijven verslechteren" en die worden gekenmerkt door "een onzekere toekomst", schrijft operationeel directeur Jeff Clarke in een brief, die is ingezien door persbureau Bloomberg. Volgens Clarke zijn de eerdere kostenmaatregelen, waaronder een pauze bij het aannemen van personeel en het beperken van reizen, niet langer voldoende.

De banenreductie komt neer op ongeveer 5% van het wereldwijde personeelsbestand van Dell. Het bedrijf gaat daarmee uitkomen op het laagste personeelsaantal sinds 2917. Naar verwachting zal Dell meer informatie geven over de financiële impact van het banenverlies bij de publicatie van de kwartaalcijfers op 2 maart. Dell is ook actief in Nederland, maar het is nog niet duidelijk over er hier ook banen verdwijnen.

Trend bij techleveranciers

Veel grote techbedrijven hebben al massaontslagen aangekondigd doordat de economie minder hard groeit. Computermaker HP kondigde in november een ontslagronde van 6000 banen aan. Cisco Systems en IBM schrappen allebei ongeveer 4000 banen. Ook bij tech- en webwinkelconcern Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, Goolge-eigenaar Alphabet en softwareconcern Microsoft verdwijnen tienduizenden banen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in