Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel kort managers op hun salarissen, CEO levert 25% in

De Amerikaanse chipproducent Intel, die te kampen heeft met snel dalende inkomsten, zet het mes in de salarissen van de top van het bedrijf. Bestuursvoorzitter Pat Gelsinger levert een kwart van zijn basisloon in, maakte Intel bekend.
Pat Gelsinger
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De managementlagen onder Gelsinger moeten 5 tot 15% van hun salaris inleveren. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het kampt met macro-economische tegenwind en dat er gewerkt wordt om de kosten te verlagen in heel de organisatie. De financiële cijfers voor het vierde kwartaal en voor heel 2022 vielen nogal tegen, wat Intels beurskoers heeft gedrukt.

Marktverwachtingen voor tech

Intel zag zijn omzet in het slotkwartaal van vorig jaar namelijk hard dalen, werd vorige week bekend. Het concern, een van de grootste chipbedrijven ter wereld, heeft last van een zwakkere vraag naar halfgeleiders. Dit geldt zowel voor chips in gewone pc's als ook voor chips in servers voor datacenters. Oorzaak is de afkoelende economie.

Dit kan ook concurrenten Nvidia en AMD gaan raken. Intels opbrengsten gingen met 32% omlaag naar 14 miljard dollar. Het nettoverlies kwam uit op 664 miljoen dollar. Voor het nu lopende eerste kwartaal van 2023 voorziet de chipreus een omzet die veel lager is dan analisten hadden verwacht.

Massa-ontslagen en CEO-beloning

De laatste tijd hebben diverse grote techbedrijven maatregelen aangekondigd om te reageren op de veranderde, negatievere marktomstandigheden. Bij bijvoorbeeld SAP, Google-moeder Alphabet, Microsoft en Amazon worden massaontslagen doorgevoerd. Bij Apple is CEO Tim Cook op eigen verzoek 40% gekort op zijn salaris, waarmee die topman nog altijd 49 miljoen dollar aan beloning krijgt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in