Loopbaan

Carriere
Werving

ICT-beroepen in elke Nederlandse regio kansrijk

Webdevelopers, programmeurs en testers overal in Nederland gezocht. 

3 november 2021

Webdevelopers, programmeurs en testers overal in Nederland gezocht. 

Het UWV brengt regelmatig in kaart welke beroepen in Nederland kansrijk zijn. Nu is er ook een overzicht per regio in Nederland verschenen. Hoewel ICT-beroepen in heel Nederland kansrijk zijn, zijn er wel verschillen te zien tussen regio's. Zo worden accountmanagers ICT en datawarehouse-ontwikkelaars bijna nergens als kansrijk aangemerkt, terwijl webdevelopers en ICT-architecten overal goed aan werk kunnen komen.

Het UWV heeft voor alle 35 arbeidsmarktregio's een uitgebreid overzicht opgesteld van de kansrijke beroepen. Daarvoor is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden in die regio's. 

Uit het overzicht blijkt dat bepaalde beroepen in iedere regio kansrijk zijn. Zo komen webdevelopers, softwaretesters en testmanagers, programmeurs en developers die met specifieke talen werken, ICT-architecten en systeemontwikkelaars, applicatie- en functioneel beheerders, en softwareconsultants ERP/CRM overal in Nederland wel goed aan het werk. 

Diverse andere beroepen zijn in bijna alle regio's kansrijk. Systeembeheerders worden bijvoorbeeld alleen in Drenthe weinig gevraagd en ICT-servicedeskmedewerkers zijn alleen in de Zaanstreek minder in trek.

Bijna geen vraag naar accountmanagers

Een aantal beroepen is juist veel minder in trek. Securityspecialist is in negen Nederlandse regio's - waaronder Zuid-Limburg en Twente - geen kansrijk beroep. Verder zijn ook databaseadministratoren, netwerkbeheerders en BI-specialisten niet overal veelgevraagd. In respectievelijk elf, zeventien en acht regio's zijn deze beroepen niet als kansrijk aangemerkt door het UWV.

Een paar beroepen zijn zelfs bijna niet kansrijk in Nederland. Datawarehouse-ontwikkelaars worden in slechts acht regio's als kansrijk bestempeld. In regio's als de Zaanstreek, Groot-Amsterdam en de Haaglanden wordt wel veel om dit soort ICT'ers gevraagd. 

Vertegenwoordigers en accountmanagers ICT zijn in slechts één regio als kansrijk bestempeld, namelijk Noordoost-Brabant. Waarom dat is, legt het UWV niet uit.

Kleinste beroepen

Het UWV benadrukt dat de regionale overzichten soms een aantal kansrijke beroepen kunnen missen. Voor kleinere beroepen kan het zijn dat er alleen op landelijk niveau uitspraken mogelijk zijn. Binnen de ICT-beroepen gaat het dan bijvoorbeeld om GEO/GIS-specialisten. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.