Overslaan en naar de inhoud gaan

Flink meer freelance opdrachten voor ICT'ers

Het aantal freelance opdrachten voor ICT'ers is flink toegenomen tijdens het derde kwartaal van 2021. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is er zelfs sprake van een toename van 72%. Dat blijkt uit de Freelance Markt Index van freelance.nl.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het aantal freelance opdrachten voor ICT'ers groeide ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar met 8%, zo blijkt uit het onderzoek van Freelance.nl. Die site ondervraagt voor het onderzoek zo'n 150 opdrachtgevers van z'n platform en gebruikt gegevens van het CBS plus de Algemene Bond van Uitzendondernemingen.

Opvallend is dat de meeste groei zichtbaar is in het buitengebied en niet in de Randstad. In het buitengebied nam het aantal opdrachten in vergelijking met het derde kwartaal van 2020 toe met 99%, in de Randstad was dat over diezelfde jaarperiode 58%. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 is de groei in de Randstad wel groter, namelijk 11% tegenover een stijging van 3% in het buitengebied.

Veel vast en thuis

Vooral het aantal voltijds opdrachten neemt toe: ten opzichte van een jaar eerder is sprake van een stijging van 81% en ten opzichte van een kwartaal eerder een groei van 13%. Het aantal deeltijd opdrachten steeg tussen juli en september 2021 met 63% ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met een kwartaal eerder is sprake van een groei van 4%. 

Freelancers krijgen bovendien al tijdens de gehele coronaperiode meer opdrachten aangeboden die thuis uitgevoerd kunnen worden. Ook in het derde kwartaal zette die trend door, aldus het onderzoek. Het aantal on-premise opdrachten nam in vergelijking met dezelfde periode in 2020 met 31% af, terwijl het aantal off-premise opdrachten met 642% toenam. Ten opzichte van een kwartaal eerder is eenzelfde beweging zichtbaar: het aantal on-premise opdrachten daalde met 11% en het aantal off-premise opdrachten steeg met 21%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in