Loopbaan

Carriere
Programmeren

ICT-beroepen blijven kansrijk op banenmarkt

Stijging in aantal IT-vacatures zet door. 

© Apple
16 december 2020

Stijging in aantal IT-vacatures zet door. 

IT-beroepen blijven ook in de coronacrisis erg kansrijk. Dat blijkt uit een overzicht van het UWV, waarin 182 kansrijke beroepen benoemd worden. Onder meer programmeurs, security-specialisten en IT-architecten blijven gewild.

Het overzicht van het UWV laat zien welke beroepen in deze tijd voldoende of goede baankansen bieden. De lijst moet richting geven aan mensen die nu naar werk zoeken of willen nadenken over omscholing. De lijst is samengesteld op basis van verschillende indicatoren, zoals de verhouding tussen het aantal cv's en vacatures op werk.nl. Daarnaast wordt de spanningsindicator van het tweede kwartaal van dit jaar meegenomen, evenals de WW-ontwikkeling voor de verschillende beroepen. 

Volgens het UWV wordt er in de meeste beroepen op middelbaar niveau gevraagd om specifieke kennis en vaardigheden. Binnen de ICT-sector is echter slechts één beroep op dit niveau aangemerkt als kansrijk, namelijk de servicemedewerkers. Op hoger en wetenschappelijk niveau zijn veel meer beroepen die nu een goede baankans geven. Die lijst ziet er als volgt uit:

 • BI specialisten, data analisten, data scientists
 • Software consultants ERP/CRM
 • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
 • Datawarehouse ontwikkelaars
 • Database administrators
 • Netwerkbeheerders
 • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
 • Architecten ict, systeemontwikkelaars
 • Programmeurs / developers specifieke talen (o.a. .NET, java, C#, PHP, javascript)
 • Security specialisten
 • Software testers, testmanagers
 • Webdevelopers (backend/technisch)
 • GEO/GIS specialisten (geografisch informatiesysteem)

Aantal vacatures stijgt

De werkgelegenheid voor IT'ers lijkt bovendien alleen maar beter te worden. Volgens cijfers van Yacht stijgt het aantal IT-vacatures namelijk al sinds eind augustus. De sterkste stijging was de afgelopen tijd voor business intelligence-consultants (+59%). "Focus op data en BI, in zowel profit als non-profit organisaties, maakt dat we rollen in data science, data engineering en business intelligence steeds vaker terug zullen zien onder de sterkste groeiers", aldus de detacheerder. Andere IT-beroepen met een stijgend aantal vacatures zijn enterprise architect (+11%) en netwerk engineer (+6%). 

Het aantal vacatures voor IT'ers is volgens Yacht nog steeds het hoogst in de Randstad. Eind november telde Noord-Holland bijvoorbeeld 782 vacatures, het grootste aantal van Nederland. Verder zijn er veel banen te vinden in Zuid-Holland (742) en de provincie Utrecht (653). Buiten de Randstad is veel IT-werk te vinden in Noord-Brabant (517) en Gelderland (424). Zeeland biedt met slechts 18 vacatures de minste baankansen. 

Lees meer over
3
Reacties
ICNee-er 23 december 2020 22:05

Hoi E.MEIJER

Goed om te lezen dat ik niet de enige bent. Dat geeft vertrouwen. Ik ben dan 35 en ik krijg altijd het idee dat welke reden ik ook geef weggaan bij mijn vorige werkgever is nooit goed. Als ik simpelweg aangeef dat mijn contract niet verlengt is willen ze direct een reden. Omdat ik dit al wist en tijdens mijn dienstverband solliciteerde kreeg ik ook weer de vraag waarom ik weg wou. Geen enkel antwoord voldeed toen. Op ten duur crieert er zich een groter probleem omdat je dan langer zonder werk zit. Het lijkt erop dat er binnen de markt Spartaanse toestanden plaatsvinden als je contract niet verlengt wordt kan je het schudden. Men gaat ervanuit dat je netwerk sterk genoeg is op ten duur om een nieuwe baan te vinden.

e.meijer 17 december 2020 16:45

Beste ICNEE-ER,

Het kan inderdaad voorkomen dat bedrijven naar het schaap met de vijf poten zoeken, of allerlei vooroordelen hebben over IT'ers met een andere achtergrond dan 25 en hbo-afgestudeerd. Daar heb ik ook een artikel over geschreven: https://www.agconnect.nl/artikel/durf-met-een-andere-bril-naar-talent-t…

Maar feit is tegelijkertijd ook dat er ontzettend veel IT-vacatures zijn en niet genoeg IT'ers om die in te vullen. Daardoor worden deze beroepen als 'kansrijk' bestempeld: de kans op werk is groot, maar natuurlijk nooit 100%. Het kan lastiger zijn om aan het werk te komen als je ouder bent, geen (relevante) opleiding hebt of geen opleiding op een bepaald niveau hebt, of als je weinig of geen ervaring hebt. Waarom dat is, kan allerlei redenen hebben. Het staat inderdaad wat haaks op elkaar, en dat is inderdaad vervelend.

Ik hoop in ieder geval dat u een bedrijf tegenkomt waar wel een plek voor u is.

ICnee-er 16 december 2020 16:08

Een grove leugen. Ik heb na meer dan 100 ICT gesprekken met meer dan 5 jaar ervaring alleen maar nul op mijn rekest gekregen. Vaak heb je meerdere gesprekken waarvan de laatste vaak met bedrijfsleiders. Ik heb ze zelfs voor een migratieklus van 3mnd gesprekken met professoren in de fysica gehad. Bedrijven zoeken vaak of een jong iemand of iemand met recente ervaring. Het liefst kapen ze de beste man weg bij hun concurrent.

Vaak zoeken ze ook nog iemand die meer dan 5 jaar lang vast bij een organisatie heeft gezeten. Ik ben de beperkte onderzoeken van het UWV ook meer dan zat. Veel van de gaten in mijn CV zijn ook ontstaan omdat ik best dacht dat het mogelijk was om mijn contract niet te laten verlengen omdat ik graag bij een betere opdrachtgever wilde werken. Ik dacht ook dat ik met een halve opleiding genoeg kans zou maken. Het UWV doet mee aan die beeldvorming.

Ik mag niet bijleren bij ze omdat ik zogenaamd genoeg baangarantie zou hebben. Dit terwijl ik beroepsmatig zelfs op de meest simpele ICT functies constant de grond in wordt gestampt. De vooroordelen vliegen mij om de oren: je hebt je opleiding in het hoger onderwijs niet afgemaakt, je contract is niet verlengt, je bent te technisch, te commercieel, niet sociaal genoeg,past niet in het team, niet interessant genoeg, je cv heeft gaten, je kan toch beter, misschien moet je opnieuw starten, waarom werkte je niet in de tussentijd?Tja misschien omdat ik niet aangenomen wordt?

Ik heb de neiging om mezelf voor het UWV of een ICT bedrijf in de fik te steken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.