Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-beroepen blijven kansrijk op banenmarkt

IT-beroepen blijven ook in de coronacrisis erg kansrijk. Dat blijkt uit een overzicht van het UWV, waarin 182 kansrijke beroepen benoemd worden. Onder meer programmeurs, security-specialisten en IT-architecten blijven gewild.
Programmeren in Swift
© Apple
Apple

Het overzicht van het UWV laat zien welke beroepen in deze tijd voldoende of goede baankansen bieden. De lijst moet richting geven aan mensen die nu naar werk zoeken of willen nadenken over omscholing. De lijst is samengesteld op basis van verschillende indicatoren, zoals de verhouding tussen het aantal cv's en vacatures op werk.nl. Daarnaast wordt de spanningsindicator van het tweede kwartaal van dit jaar meegenomen, evenals de WW-ontwikkeling voor de verschillende beroepen. 

Volgens het UWV wordt er in de meeste beroepen op middelbaar niveau gevraagd om specifieke kennis en vaardigheden. Binnen de ICT-sector is echter slechts één beroep op dit niveau aangemerkt als kansrijk, namelijk de servicemedewerkers. Op hoger en wetenschappelijk niveau zijn veel meer beroepen die nu een goede baankans geven. Die lijst ziet er als volgt uit:

  • BI specialisten, data analisten, data scientists
  • Software consultants ERP/CRM
  • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
  • Datawarehouse ontwikkelaars
  • Database administrators
  • Netwerkbeheerders
  • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
  • Architecten ict, systeemontwikkelaars
  • Programmeurs / developers specifieke talen (o.a. .NET, java, C#, PHP, javascript)
  • Security specialisten
  • Software testers, testmanagers
  • Webdevelopers (backend/technisch)
  • GEO/GIS specialisten (geografisch informatiesysteem)

Aantal vacatures stijgt

De werkgelegenheid voor IT'ers lijkt bovendien alleen maar beter te worden. Volgens cijfers van Yacht stijgt het aantal IT-vacatures namelijk al sinds eind augustus. De sterkste stijging was de afgelopen tijd voor business intelligence-consultants (+59%). "Focus op data en BI, in zowel profit als non-profit organisaties, maakt dat we rollen in data science, data engineering en business intelligence steeds vaker terug zullen zien onder de sterkste groeiers", aldus de detacheerder. Andere IT-beroepen met een stijgend aantal vacatures zijn enterprise architect (+11%) en netwerk engineer (+6%). 

Het aantal vacatures voor IT'ers is volgens Yacht nog steeds het hoogst in de Randstad. Eind november telde Noord-Holland bijvoorbeeld 782 vacatures, het grootste aantal van Nederland. Verder zijn er veel banen te vinden in Zuid-Holland (742) en de provincie Utrecht (653). Buiten de Randstad is veel IT-werk te vinden in Noord-Brabant (517) en Gelderland (424). Zeeland biedt met slechts 18 vacatures de minste baankansen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in