Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
gezichtsherkenning

IBM stopt met verkoop producten gezichtsherkenning

Schending fundamentele mensenrechten is ontoelaatbaar.

© CCO / Pixabay teguhjatipras
9 juni 2020

Schending fundamentele mensenrechten is ontoelaatbaar.

IBM verkoopt niet langer producten op het gebied van gezichtsherkenning. Het bedrijf heeft daartoe besloten omdat het niet langer mee wil werken aan de verspreiding van techniek die massasurveillance en etnische profilering kan bevorderen.

"IBM is fel gekant tegen het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie die gebruikt wordt voor massasurveillance, etnische profilering en schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden, en zal dat ook niet door de vingers zien", schrijft topman Arvind Krishna in een brief aan het Amerikaanse Congres.

"Technologie kan de transparantie verhogen en de politie helpen om gemeenschappen te beschermen, maar mag geen discriminatie of raciale onrechtvaardigheid bevorderen. Verkopers en gebruikers van AI-systemen (kunstmatige intelligentie) hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Al wordt getest op vooringenomenheid wanneer die gebruikt wordt in de wetshandhaving," zei Krishna verder nog.

IBM heeft het Congres aangeboden te samen te werken om "rechtvaardigheid en gelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen" na te streven.

Het technologieconcern is niet het eerste dat concrete stappen zet om misbruik van de technologie te voorkomen. Microsoft stopte een jaar geleden al met de verkoop van gezichtsherkenningssoftware aan politiediensten in de Verenigde Staten. IBM is wel het eerste bedrijf dat een volledige stop zet op de verkoop ervan. Amazon pleitte wel al voor duidelijk wet- en regelgeving en deed zelf een voorstel.

Geen breed EU-verbod

De Europese Commissie sprak eerder dit jaar al het voornemen uit een moratorium te leggen op het gebruik van gezichtsherkenning in publieke ruimten. Die zou wetgevers meer tijd geven om met goede regelgeving te komen wat wel en niet is toegestaan met de inzet van de technologie. Tot zo'n tijdelijk verbod is het echter nog niet gekomen.

In verschillende Amerikaanse steden, waaronder San Francisco, Oakland en San Diego is het de overheidsdiensen wel verboden gezichtsherkenning in te zetten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.