Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Jeff Bezos, Amazon

Amazon schrijft eigen wetsvoorstellen voor gezichtsherkenning

Amazon wil eigen conceptwetten voorleggen aan wetgevers.

Jeff Bezos © Amazon
26 september 2019

Amazon wil eigen conceptwetten voorleggen aan wetgevers.

Amazon werkt aan een set van eigen 'wetsvoorstellen' om technologie voor gezichtsherkenning te reguleren. Die conceptteksten wil het bedrijf vervolgens voorleggen aan regelgevers, stelt CEO Jeff Bezos. "Het is erg logisch om dat te reguleren."

Bezos deed zijn aankondiging tijdens het jaarlijkse hardware-evenement van zijn bedrijf in Seatlle, schrijft Recode. De bedoeling is dat Amazon een eigen conceptversie maakt van wetgeving, en deze vervolgens voorlegt bij wetgevers in de hoop dat zij zoveel er mogelijk van meenemen in officiële wetsvoorstellen en vervolgens in uiteindelijke wetgeving.

'Geen rem op zetten'

"Het is een perfect voorbeeld van iets wat hele positieve mogelijkheden heeft, dus je wil er geen rem op zetten", stelt Bezos. "Maar tegelijkertijd is er een mogelijkheid dat dergelijke technologie misbruikt wordt, dus je wilt dat het gereguleerd wordt. Het is een klassieke technologie voor tweeërlei gebruik."

Wat er in de voorgestelde wetgevingen staan, maakt Bezos echter niet bekend. Het is dus niet duidelijk wat voor reguleringen Amazon in gedachten heeft.

Amazons omstreden gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is binnen Amazon zelf een onderwerp waar veel spanning op staat. Onder meer werknemers van het bedrijf, maar ook AI-experts en aandeelhouders eisten eerder dit jaar dat er een verkoopstop komt op AWS Rekognition. Rekognition is gezichtsherkenningssoftware waarmee gebruikers foto's en video's van mensen in real-time kunnen matchen met foto's in andere databases, bijvoorbeeld met foto's van criminelen.

De werknemers, experts en aandeelhouders waren bang dat er mogelijk mensenrechten geschonden worden wanneer overheden de tool voor gezichtsherkenning gaan gebruiken. Er zijn namelijk geen wetten of waarborgen om dat te voorkomen.

Amazon bracht in februari zelf al richtlijnen uit voor gezichtsherkenningstechnologie. Het bedrijf zei toen ook al dat het hoopte dat regelgevers de richtlijnen gingen gebruiken voor wetten. 

Roep om regulering zwelt aan

Amazon is lang niet het enige bedrijf dat graag ziet dat er regulering komt op gezichtsherkenning. Thales-CEO Patrice Caine riep hier in januari al toe op, en ook Microsoft-president Brad Smith vindt dat er wetgeving en zelfregulering moet komen. “De technologie brengt zowel belangrijke en spannende ontwikkelingen met zich mee, maar tegelijkertijd potentie voor misbruik", zei Smith in december vorig jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.