Management

Juridische zaken
Gezichtsherkenning

Microsoft-baas roept om regelgeving rond gezichtsherkenning

President van techgigant vindt het “tijd voor actie” nu technologie zich ontwikkelt.

© CCO / Pixabay teguhjatipras
7 december 2018

President van techgigant vindt het “tijd voor actie” nu technologie zich ontwikkelt.

De president van Microsoft, Brad Smith, heeft zijn zorgen uitgesproken rondom de ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie en de gevolgen voor de samenleving en privacy van burgers. Hij vindt dat overheden en de tech-industrie moeten overgaan tot wetgeving en zelfregulering om de potentieel nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Smith uit zijn zorgen in een blog op de website van Microsoft, waarin hij aangeeft tegelijkertijd zowel enthousiast als bezorgd te zijn over de ontwikkelingen rond de technologie. “De technologie brengt zowel belangrijke en spannende ontwikkelingen met zich mee, maar tegelijkertijd potentie voor misbruik.”

In juni schreef Smith ook al over de in zijn ogen noodzakelijke "doordachte overheidsregulering en de behoefte aan normen rond acceptabel gebruik" van de technologie, en in de maanden hierna heeft de Microsoft-baas naar eigen veel kennis vanuit de markt opgedaan over de toepassing van de technologie.

Mede op basis van deze ervaringen wil de president van de techgigant nu dus dat 2019 het jaar wordt waarin overheden wetten gaan aannemen die de technologie gaan reguleren. "De gezichtsherkenningsgeest komt bij wijze van spreken pas net uit de fles, en we moeten voorkomen dat we er over vijf jaar spijt achter komen dat de technologie de maatschappij negatief beïnvloedt. Deze grote uitdagingen zijn dan veel moeilijker terug in die fles te krijgen", zo schrijft Smith.

Veelvuldig overheidsgebruik

Gezichtsherkenningstechnologie wordt tegelijkertijd door steeds meer overheden en wetshandhavers gebruikt, voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zo is er in China een groot netwerk van camera's die bijvoorbeeld de verkeerswetten handhaven op basis van de gezichtsherkenningstechniek en zijn er berichten over een puntensysteem voor burgers op basis van overtredingen die door de camera's worden geregistreerd.

Ook in Amerika zijn de inlichtingendiensten niet vies van het toepassen van de techniek, zo heeft Homeland Security een test aangekondigd rond het gebruiken van de techniek en ook de FBI heeft flink baat bij het gebruik van Amazon's Reckognition-technologie, die ze in onderzoeken naar strafbare feiten vele uren aan onderzoek scheelt.

Neveneffecten

Het zijn precies dit soort toepassingen die Microsoft-president Brad Smith enerzijds toejuicht, terwijl hij tegelijkertijd waarschuwt voor de negatieve neveneffecten van de toepassing van de techniek in het dagelijks leven. "Allereerst, en met name in de huidige staat van ontwikkeling, verhogen bepaalde toepassingen van gezichtsherkenningstechnologie het risico van beslissingen en, meer in het algemeen, uitkomsten die vooringenomen zijn en, in sommige gevallen, in strijd zijn met wetten die discriminatie verbieden", zo waarschuwt Smith, die verder ook wijst op de invloed van de techniek op de privacy van mensen en de mogelijkheid dat democratieën in het gedrang komen.

"Wij zijn van mening dat alle drie deze problemen moeten worden aangepakt door middel van wetgeving", zo voert hij nogmaals op.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.