Innovatie & Strategie

Juridische zaken
beveiligingscamera

'Europa wil strikte regels gezichtsherkenning'

EC wil strikte regels opleggen aan gezichtsherkenning, voor overheden én bedrijven.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Jonty
22 augustus 2019

EC wil strikte regels opleggen aan gezichtsherkenning, voor overheden én bedrijven.

De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.

De regels moeten EU-burgers duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt. EU-brede regels hiervoor zouden dan zowel voor overheden als voor bedrijven gelden.

Winkelcentra, treinstations

Het initiatief van Brussel om gezichtsherkenning - en daaruit volgend datagebruik - te reguleren volgt op ophef over het wijdverspreid en ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning. Dit gebeurt bijvoorbeeld in bijvoorbeeld Britse winkelcentra en grote treinstations. Onthullingen hierover veroorzaakten vorige week ophef en gaven aanleiding tot een onderzoek door de Britse gegevensbeschermingswaakhond.

Een nieuwe EU-wet die gericht is op het "ongeremde" gebruik van de technologie zou naar verwachting van invloed zijn op de manier waarop zowel particuliere bedrijven als politie- en veiligheidsautoriteiten gezichtsherkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft de FT. In Zweden heeft de nationale toezichthouder eerder dit jaar al een onderzoek gestart naar gebruik van gezichtsherkenning door een school voor presentielijsten.

AI en AVG

De geplande EU-aanpak van toepassingen met gezichtsherkenning zou te vergelijken zijn met de Europese regulering van kunstmatige intelligentie, melden senior ambtenaren op anonieme basis aan de financiële krant. De EU-brede privacywet AVG verbiedt al het vergaren van biometrische data die gebruikt kan worden om mensen te identificeren, maar tot op heden heeft geen enkele Europese toezichthouder bedrijven beboet voor schending hiervan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.