Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister moet zorgen voor duidelijke wetten gezichtsherkenning

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die het kabinet verzoekt duidelijkere regelgeving te maken rondom gezichtsherkenningssoftware. De motie is ingediend door regeringspartijen D66 en CDA die vinden dat het juridisch kader rondom gezichtsherkenning verdeeld is over verschillende wettelijke bepalingen en niet sluitend, specifiek en eenduidig is. Ook moet het kabinet een inventarisatie maken van de huidige toepassingen van gezichtsherkenningstechnologie.
security
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Volgens initiatiefnemers Kees Verhoeven (D66) en Chris van Dam (CDA) is gezichtsherkenning een technologie die zich snel ontwikkelt en steeds vaker wordt ingezet. De technologie kan volgens hen een “bijdrage leveren aan de opsporing van strafbare feiten, maar kan ook leiden tot fouten en ongewenste maatschappelijke effecten die ten koste gaan van burgerrechten als privacy en gelijke behandeling.”

Verhoeven noemt in een tweet een sluitend wettelijke kader voor gezichtsherkenning belangrijk. “Want onvoorzichtig en ongecontroleerd gebruik van dergelijke technologie is een gevaar voor onze vrijheid, rechtsstaat en democratie.”

Inzet door politie

De politie zet bijvoorbeeld gezichtsherkenning in bij opsporing, schreef minister Ferd Grapperhaus onlangs nog aan een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij worden bijvoorbeeld beelden gebruikt van beveiligingscamera’s die dan achteraf en alleen bij concrete aanleiding vergeleken worden met een referentiebestand.

Er is geen sprake van systematische inzet van camera's die "geïntegreerde gezichtsherkenningstechnologie" toepassen. De politie voert geen realtime, geautomatiseerde gezichtsherkenning uit op onverdachte, mogelijk verdachte en verdachte personen. Grapperhaus zegt dat dergelijk gebruik van geautomatiseerde gezichtsherkenning niet wenselijk is, ook niet in de toekomst. De minister zegt wel open te staan voor de verdere ontwikkeling van de technologie.

IT-industrie maakt zich ook zorgen

Ook de techindustrie zelf roept op tot regulering. Zo vindt Amazon dat nationale overheden moeten opschieten met het maken en invoeren van wetten voor het gebruik van gezichtsherkenning. Microsoft zou, naar eigen zeggen, de techniek geweigerd hebben te installeren bij een Californische politiedienst. Eind vorig jaar sprak Microsoft-president Brad Smith zijn zorgen uit rondom de ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie en de gevolgen voor de samenleving en privacy van burgers. Thales-ceo Patrice Caine wil toezicht op de ontwikkeling van de AI-toepassingen, maar noemt een ban op de techniek 'onzin'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in