Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon: tijd dringt voor wetten voor gezichtsherkenning

Amazon vindt dat nationale overheden moeten opschieten met het maken en invoeren van wetten voor het gebruik van gezichtsherkenning. Dat schrijft het bedrijf in een blogpost. Amazon wil overheden stimuleren door alvast conceptwetsvoorstellen te schrijven.
Gezichtsherkenning
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

In de blogpost gaat Amazon in op diverse actuele, internationale onderwerpen, schrijft onder meer Tweakers. Eén daarvan is het gebruik van gezichtsherkenning. Amazon heeft met zijn Amazon Rekognition-techniek een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning en schrijft die onder andere in te zetten bij het opsporen van vermiste kinderen. Mooi, schrijft het bedrijf, maar "zoals de meeste technologie heeft gezichtsherkenning twee kanten, dus kan het ook misbruikt worden."

Concept-wetsvoorstellen

Om potentieel misbruik, zoals verregaande surveillance of discriminatie, te voorkomen, wil Amazon dat nationale overheden met regulerende wetten komen. In februari deed de techreus een oproep, maar vond hij geen gehoor. In september pakte CEO Jeff Bezos het daarom anders aan. Hij meldde op een Amazon-evenement dat het bedrijf eigen conceptwetsvoorstellen schrijft en die aan overheden gaat voorleggen. Dit in de hoop dat wetgevers zoveel mogelijk delen overnemen. 

Druk op de ketel

Amper een maand later maant het bedrijf overheden nogmaals tot haast. De ontwikkelingen gaan snel en de kans op misbruik neemt daarom ook toe. Kijk daarom eens naar de conceptvoorstellen, is de boodschap van Amazon. Daarin staat onder andere dat autoriteiten transparant moeten zijn over het gebruik van gezichtsherkenning en dat de techniek alleen gebruikt mag worden na een menselijk oordeel. 

Lagere overheden wachten niet langer

Amazon is niet het enige bedrijf dat pleit voor regulering. Microsoft doet dit al ruim een jaar. In de Verenigde Staten hebben diverse steden, waaronder San Francisco, hun lokale overheden verboden biometrische herkenning in te zetten voor surveillancedoeleinden. Californië kwam vorige week als eerste Amerikaanse staat met zo'n verbod

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in