Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei wordt uit kern Nederlandse telecomnetwerken gehaald

De apparatuur van Huawei wordt niet langer gebruikt voor de kern van de Nederlandse telecomnetwerken. De drie Nederlandse telecomnetwerken nemen niet langer hardware bij het bedrijf af voor dit deel van het netwerk, wat vooral grote consequenties zou hebben voor T-Mobile.
Huawei logo op World mobile Congress 2019
© Huawei
Huawei

Een Nederlandse woordvoerder van Huawei zegt tegenover het FD dat het bedrijf niet langer 5G-kernapparatuur levert in Nederland. Waarschijnlijk is dat het gevolg van de jarenlange vermoedens dat de Chinese overheid via Huawei-apparatuur spioneert of zelfs netwerken kan saboteren. De VS drongen er vanwege die vermoedens al langer op aan om Huawei en andere Chinese bedrijven te weren uit de nieuwe 5G-netwerken.

De Nederlandse regering kan netwerkproviders sinds anderhalf jaar gebieden om apparatuur van 'niet vertrouwde leveranciers' uit hun netwerk te halen. Wie die niet vertrouwde leveranciers precies zijn, is echter nooit bekendgemaakt. Huawei is dus nooit expliciet genoemd.

Inmiddels hebben KPN, Vodafone en T-Mobile een beschikking ontvangen waarin staat of, en wat er precies aan hun netwerk veranderd moet worden, zo zegt het ministerie van Economische Zaken tegenover het FD. De inhoud van die beschikking is staatsgeheim, wat betekent dat de bedrijven geen nadere informatie mogen geven. Maar Huawei's reactie suggereert dat het bedrijf niet langer gevraagd wordt voor de meest kritische delen van de netwerken. Wel mag het bedrijf nog antennes leveren aan de netwerkproviders, zegt het bedrijf. 

Grote consequenties voor T-Mobile

Volgens het FD zijn de consequenties waarschijnlijk het grootst voor T-Mobile, omdat het overgrote deel van hun netwerk met Huawei-apparatuur is gemaakt. KPN kondigde vorig jaar al aan dat het apparatuur van Ericsson gaat gebruiken voor de kern van het 5G-netwerk. En Vodafone zei in februari 2020 dat het de apparatuur van Huawei uit de kern van zijn netwerken ging halen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in