Innovatie & Strategie

Netwerken
Huawei

Huawei wordt uit kern Nederlandse telecomnetwerken gehaald

'Beslissing heeft grootste gevolgen voor T-Mobile.'

© Huawei Huawei
21 mei 2021

'Beslissing heeft grootste gevolgen voor T-Mobile.'

De apparatuur van Huawei wordt niet langer gebruikt voor de kern van de Nederlandse telecomnetwerken. De drie Nederlandse telecomnetwerken nemen niet langer hardware bij het bedrijf af voor dit deel van het netwerk, wat vooral grote consequenties zou hebben voor T-Mobile.

Een Nederlandse woordvoerder van Huawei zegt tegenover het FD dat het bedrijf niet langer 5G-kernapparatuur levert in Nederland. Waarschijnlijk is dat het gevolg van de jarenlange vermoedens dat de Chinese overheid via Huawei-apparatuur spioneert of zelfs netwerken kan saboteren. De VS drongen er vanwege die vermoedens al langer op aan om Huawei en andere Chinese bedrijven te weren uit de nieuwe 5G-netwerken.

De Nederlandse regering kan netwerkproviders sinds anderhalf jaar gebieden om apparatuur van 'niet vertrouwde leveranciers' uit hun netwerk te halen. Wie die niet vertrouwde leveranciers precies zijn, is echter nooit bekendgemaakt. Huawei is dus nooit expliciet genoemd.

Inmiddels hebben KPN, Vodafone en T-Mobile een beschikking ontvangen waarin staat of, en wat er precies aan hun netwerk veranderd moet worden, zo zegt het ministerie van Economische Zaken tegenover het FD. De inhoud van die beschikking is staatsgeheim, wat betekent dat de bedrijven geen nadere informatie mogen geven. Maar Huawei's reactie suggereert dat het bedrijf niet langer gevraagd wordt voor de meest kritische delen van de netwerken. Wel mag het bedrijf nog antennes leveren aan de netwerkproviders, zegt het bedrijf. 

Grote consequenties voor T-Mobile

Volgens het FD zijn de consequenties waarschijnlijk het grootst voor T-Mobile, omdat het overgrote deel van hun netwerk met Huawei-apparatuur is gemaakt. KPN kondigde vorig jaar al aan dat het apparatuur van Ericsson gaat gebruiken voor de kern van het 5G-netwerk. En Vodafone zei in februari 2020 dat het de apparatuur van Huawei uit de kern van zijn netwerken ging halen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.