Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Vodafone, Huawei

Vodafone haalt Huawei-apparatuur uit kernnetwerken in de EU

Vodafone reageert op Europese beslissingen over Huawei. 

5G antennemast © Vodafone
6 februari 2020

Vodafone reageert op Europese beslissingen over Huawei. 

Vodafone heeft besloten om apparatuur van Huawei uit de gevoelige kern van zijn netwerken te halen. Daarmee reageert het bedrijf op de beslissing van Groot-Brittannië om Huawei slechts een beperkte rol te geven in de aanleg van 5G-netwerken. Ook is de beslissing gebaseerd op de toolbox die de Europese Commissie vorige maand presenteerde.

"We hebben nu besloten om Huawei uit de kern te halen, als gevolg van de EU toolbox en de beslissing van de Britse overheid", vertelt Vodafone-CEO Nick Read aan onder meer Reuters. "Het gaat ongeveer vijf jaar en 200 miljoen euro kosten om dit te implementeren."

Diverse landen hebben zorgen om het Chinese Huawei, omdat gevreesd wordt dat apparatuur van het bedrijf misbruikt wordt door de Chinese overheid voor spionage. Huawei heeft dat altijd ontkend.

Europese toolbox

De Europese Commissie presenteerde vorige week een soort gereedschapskist waarmee veiligheidsrisico's voor 5G-netwerken afgedekt moeten worden. Telecomproviders moeten onder meer een risicoprofiel opstellen van alle leveranciers. Op basis van dat profiel kunnen leveranciers uitgesloten worden bij de aanleg van "kritieke en gevoelige" kernnetwerken. De Britse overheid besloot een dag eerder al om Huawei te weren uit de kern van het netwerk. 

De Commissie heeft echter geen expliciete verboden uitgeschreven voor leveranciers als Huawei. Wel stelt Commissie-vicevoorzitter Margrethe Vestager dat het zaak is dat providers niet te afhankelijk worden van één leverancier.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.