Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone haalt Huawei-apparatuur uit kernnetwerken in de EU

Vodafone heeft besloten om apparatuur van Huawei uit de gevoelige kern van zijn netwerken te halen. Daarmee reageert het bedrijf op de beslissing van Groot-Brittannië om Huawei slechts een beperkte rol te geven in de aanleg van 5G-netwerken. Ook is de beslissing gebaseerd op de toolbox die de Europese Commissie vorige maand presenteerde.
Vodafone 5G antenneopstelpunt
© Vodafone
Vodafone

"We hebben nu besloten om Huawei uit de kern te halen, als gevolg van de EU toolbox en de beslissing van de Britse overheid", vertelt Vodafone-CEO Nick Read aan onder meer Reuters. "Het gaat ongeveer vijf jaar en 200 miljoen euro kosten om dit te implementeren."

Diverse landen hebben zorgen om het Chinese Huawei, omdat gevreesd wordt dat apparatuur van het bedrijf misbruikt wordt door de Chinese overheid voor spionage. Huawei heeft dat altijd ontkend.

Europese toolbox

De Europese Commissie presenteerde vorige week een soort gereedschapskist waarmee veiligheidsrisico's voor 5G-netwerken afgedekt moeten worden. Telecomproviders moeten onder meer een risicoprofiel opstellen van alle leveranciers. Op basis van dat profiel kunnen leveranciers uitgesloten worden bij de aanleg van "kritieke en gevoelige" kernnetwerken. De Britse overheid besloot een dag eerder al om Huawei te weren uit de kern van het netwerk. 

De Commissie heeft echter geen expliciete verboden uitgeschreven voor leveranciers als Huawei. Wel stelt Commissie-vicevoorzitter Margrethe Vestager dat het zaak is dat providers niet te afhankelijk worden van één leverancier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in