Overslaan en naar de inhoud gaan

Beperkte rol voor Huawei in Britse 5G-infrastructuur

Het Chinese techbedrijf Huawei mag meewerken aan de bouw van bepaalde delen van het 5G-netwerk in Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse overheid aangekondigd. Het bedrijf, dat wel als 'verkoper met een hoog risico' is bestempeld, mag alleen bijdragen aan de ontwikkeling van elementen buiten de kern van het netwerk.
Huawei logo op World mobile Congress 2019
© Huawei
Huawei

Huawei is dus niet welkom in de kern van het 5G-netwerk, schrijft The Guardian. Daarnaast wordt het bedrijf geweerd van gevoelige locaties als nucleaire en militaire faciliteiten.

De Britse overheid stelt bovendien een limiet aan het marktaandeel van Huawei in Groot-Brittannië, dat voor zowel 5G-netwerken als glasvezelnetwerken geldt. Dat marktaandeel mag niet hoger worden dan 35 procent. Telecombedrijven in Groot-Brittannië krijgen drie jaar om aan de nieuwe regels te voldoen, door te voorkomen dat ze te afhankelijk zijn van Huawei. 

Angst voor vertraging 5G

De Verenigde Staten zeggen teleurgesteld te zijn in de beslissing van de Britten. De VS hadden druk uitgeoefend op Groot-Brittannië, vanwege zorgen over spionage van de Chinese overheid via de apparatuur van Huawei. Een hoge functionaris van de VS laat weten graag met de Britten "niet vertrouwde leveranciers" te weren uit 5G-netwerken. Eerder zeiden de VS al het "waanzin" te vinden als de Britten het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk maken. 

Een bron van The Guardian binnen de Britse overheid stelt nu dat de angst bestond dat als Huawei volledig geweerd zou worden uit het netwerk, de uitrol van 5G met twee tot drie jaar vertraagd zou worden, de kosten voor consumenten hoger zouden worden en de economische groei een deuk zou oplopen. 

"Onze cybersecurity-experts van wereldklasse weten meer over Huawei dan ieder ander land ter wereld - en ze zijn tevreden met onze harde aanpak en regulerende regime. Eventuele risico's kunnen beheerd worden", aldus de bron. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in