Beheer

Netwerken
KPN vernieuwt core-netwerk met Ericsson-apparatuur

KPN vernieuwt core-netwerk met Ericsson-apparatuur

Kwaliteit van 5G-verbindingen moet door vernieuwing netwerk nog beter worden.

© KPN
15 oktober 2020

Kwaliteit van 5G-verbindingen moet door vernieuwing netwerk nog beter worden.

Het Zweedse Ericsson levert de apparatuur voor de core van het 5G-netwerk van telecombedrijf KPN. In een persbericht laat het telecombedrijf weten te starten met de vernieuwing van het mobiele core-netwerk om de kwaliteit van de 5G-verbinding nog beter te maken.

Sinds juli kunnen KPN-klanten gebruik maken van 5G. Met het nieuwe core-netwerk komen er meer mogelijkheden bij voor 5G-gebruikers, aldus KPN. “Zoals het besparen van energieverbruik door IoT-toepassingen en real-time communicatie voor gaming en autonome voertuigen. Ook wordt dankzij deze nieuwe technologie ‘slicing’ op grotere schaal mogelijk.”

Eerste tests

De eerste tests binnen de samenwerking met Ericsson zijn afgerond, schrijft het telecombedrijf. “Daarbij zijn datasessies en gesprekken gevoerd tussen meerdere locaties en werden autonome voertuigen verbonden met het nieuwe netwerk.” De technische implementatie start in het najaar en daarna wordt stapsgewijs het huidige mobiele core-netwerk uitgefaseerd.

Louter Westerse leveranciers

Vorig jaar liet KPN weten in het core-netwerk louter voor Westerse leveranciers te kiezen. Daarmee werd het Chinese Huawei uitgesloten. Over het gebruik van Huawei-apparatuur is discussie in verband met mogelijke spionage door de Chinese overheid.

Deze leverancier wordt wel in andere delen van het netwerk gebruikt omdat – zo zei de toenmalig CFO Jan Kees de Jager in een interview – het zonder deze apparatuur bijna onmogelijk is om het beste radioantennenetwerk te leveren. “Huawei heeft een enorme voorsprong op andere leveranciers, vooral op het gebied van kwaliteit en innovatie.”

Lees meer over
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 17 oktober 2020 11:03

Jarenlang heeft Ericsson naar volle tevredenheid apparatuur voor mobiele netwerken aan KPN geleverd, ik was daar ooit nauw aan PTT/KPN zijde bij betrokken. Je krijgt toch de indruk dat Huawei dat alleen prijstechnisch kon doorbreken, iets dat met de Chinese thuismarkt als ondersteuning niet zo lastig is. Zo doet Boeing dat vanuit de USA het met vliegtuigen ook. Op smartphone gebied moet je m.i. anders tegen Huawei aankijken, daar zijn ze héél innovatief en het is zonde dat nu Trump zo tekeergaat hij zoiets een halt toeroept. Op termijn slepen ze Apple met zijn I phone en de chipfabricage nog in hun val mee: over enige jaren hebben ze ons niet meer nodig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.