Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN: ‘Kwalitatief konden we niet om Huawei heen’

KPN: ‘Kwalitatief konden we niet om Huawei heen’

Volgens het telecombedrijf loopt de Chinese leverancier ver voor op zijn concurrenten.

© KPN
26 april 2019

Volgens het telecombedrijf loopt de Chinese leverancier ver voor op zijn concurrenten.

KPN sluit – tegen het advies van de AIVD in – toch een overeenkomst met netwerkleverancier Huawei. Volgens financieel directeur Jan Kees de Jager is het zonder apparatuur van de Chinese leverancier bijna onmogelijk om het beste radioantennenetwerk te leveren.

“Huawei heeft een enorme voorsprong op andere leveranciers, vooral op het gebied van kwaliteit en innovatie”, zei hij in een gesprek in het NPO Radio 1 Journaal vanochtend. “Dat is echt een enorm verschil, als het gaat om energiezuinigheid en het gebruik van frequenties. Dat laatste is in Nederland heel belangrijk. Wij leven bij elkaar opeengepakt in een kleine landje. We hebben onze frequenties heel hard nodig. Alleen Huawei kan die frequenties heel goed bundelen. Voor Nederland is Huawei daarom veruit het beste.”

Vertrouwen

KPN zegt geen reden te hebben om Huawei niet te vertrouwen. Toch kiest het telecombedrijf ervoor om bij het corenetwerk alleen maar met Westerse leveranciers samen te werken. “En daar zit meestal ook de discussie”, aldus De Jager. Volgens hem is KPN een van de weinige Europese telecombedrijven die voor het corenetwerk louter met Westerse leveranciers werkt.

Het telecombedrijf wacht nog op uitsluitsel van de Nederlandse overheid over het gebruik van Huawei. Die beraadt zich momenteel op een standpunt nadat de AIVD waarschuwde voor het gebruik van apparatuur uit China. Het gaat daarom om een voorlopige overeenkomst. In juni moet deze risicoanalyse af zijn, om deze later met andere EU-landen uit te wisselen en uiteindelijk een keuze voor leveranciers te maken.

In Duitsland blijft Huawei een optie, liet het Duitse Netwerk Agentschap onlangs weten. Amerika ziet liever dat het bedrijf wordt uitgesloten bij het aanleggen van 5G en dreigt met sancties voor landen die wél met de Chinezen in zee gaan.

Kwartaalcijfers

KPN maakte de samenwerking met Huawei bekend bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2019. Opnieuw daalden de omzetcijfers van het telecombedrijf naar 1,4 miljard euro. Dat komt door stevige concurrentie op de mobiele markt. Omdat de herstructureringskosten hoog uitvallen, komt ook de winst lager uit op 89 miljoen euro.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 30 april 2019 11:46

Dan maar allemaal geen 5G gebruiken?

Erwin1 26 april 2019 19:25

KPN bedoeld: qua kwaliteit/prijsverhouding konden we niet om Huawei heen..

De grote 5G jongens in Europa zoals Ericsson zijn zeker zo goed, alleen duurder...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.