Overslaan en naar de inhoud gaan

VS bespioneerde Huawei op zoek naar bewijs fraudezaak

De Verenigde Staten hebben de Chinese techfabrikant Huawei bespioneerd, op zoek naar bewijs voor de lopende fraudezaak tegen het bedrijf. Dat maakten de Amerikaanse openbare aanklagers donderdag bekend.
spionage
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Volgens persbureau Reuters verklaarde de Amerikaanse overheid donderdag tegenover Huawei in de aanklacht dat het de gecollecteerde bewijsstukken ook daadwerkelijk wil gebruiken in de zaak. Het bewijs zou de overheid hebben verzameld via elektronische surveillance en fysiek onderzoek.

De overheid mocht dit doen op basis van de Foreign Intelligence Surveillence Act (FISA), een wet die normaal gesproken wordt toegepast in zaken waar spionage wordt vermoed. Voor de toepassing moet een rechtbank toestemming geven, en het met spionage gevonden bewijs uit het onderzoek moet hierdoor ook geheim blijven.

Vermeende fraude

De hele zaak draait om vermeende bankfraude, het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran, het tegenwerken van justitie, en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile door de Chinese fabrikant. In deze zaak werd Huawei’s CFO, Meng Whanzhou, in december 2018 al opgepakt in Canada en uitgeleverd aan de VS. De zaak en de aanhouding van Whanzhou leverden grote spanningen op tussen de Chinese en Amerikaanse overheid.

Van spionage beticht

Het afluisteren van Huawei is een opvallende stap van de Amerikaanse overheid, daar de VS de Chinese op hun beurt al tijden betichten van spionage voor de Chinese overheid. In dat licht riepen de VS overige westerse landen al op om door Chinese fabrikanten (lees: Huawei) geproduceerde technologie in de ban te doen. De Chinese fabrikant heeft deze spionage-aantijgingen altijd ontkend. Toch kwam ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD deze week met een negatief advies over het gebruik van Hauwei-technologie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in