Overslaan en naar de inhoud gaan

Morgen start Huawei-procedure over uitlevering aan VS

Woensdag aanstaande (6 maart) vindt de eerste stap plaats in de mogelijke Canadese honorering van het Amerikaanse verzoek voor uitlevering van Huawei's CFO Meng Wanzhou. Zij is in december opgepakt in Vancouver, op verzoek van de VS. Ondertussen klaagt de topvrouw Canadese autoriteiten aan én heeft China een tweede opgepakte Canadees beschuldigd van spionage.
Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Meng Wanzhou wordt in de VS verdacht van diverse misdaden, waaronder: bankfraude, het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran, het tegenwerken van justitie, en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile. Ze is na haar arrestatie in Canada op borgtocht vrijgelaten, maar heeft daarbij haar paspoort moeten inleveren en is voorzien van een enkelband om haar locatie te monitoren.

Voortslepen

Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei en dochter van de oprichter, wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Canadese regering is afgelopen vrijdag akkoord gegaan met een uitleveringszaak tegen de vrouw. De procedure kan volgens kenners nog tijden voortslepen en ligt politiek uiterst gevoelig. Haar zaak komt morgen 6 maart voor; dan wordt de datum van het eerste uitleveringsverhoor bepaald.

Rechters in Canada keuren doorgaans 90 procent van de uitleveringsverzoeken goed. Volgens specialisten maakt het systeem in Canada het praktisch onmogelijk om een verdediging op te zetten. Meng Whanzou heeft meerdere kansen om in beroep te gaan. Haar advocaten hebben gezegd de strijd vol aan te zullen gaan. Daarbij hoort ook de vers aangespannen aanklacht tegen de Canadese overheid, douane en politie voor haar arrestatie, verhoor en ook doorzoeking van de twee smartphones, iPad en computer die ze bij zich had.

Handelsoorlog en ICT-kosten

Volgens Canada is de beslissing om een procedure te starten genomen na uitvoerig en zorgvuldig onderzoek naar het bewijsmateriaal. China had er eerder bij Canada aangedrongen op vrijlating van de topvrouw, die een tussenstop maakte in Vancouver. Peking deed zelfs een klemmend beroep op de Canadese premier Justin Trudeau.

Door de zaak zijn de spanningen tussen China en de VS eerder al flink opgelopen. Peking verklaart het proces oneerlijk en immoreel te vinden. De kwestie werpt mogelijk een schaduw over de handelsgesprekken tussen China en de VS die de lopende handelsoorlog van de regering Trump moeten oplossen. Daarbij passen zowel ICT-grootmacht VS als ook ICT-wereldfabrikant China importheffingen toe die goederen duurder maken. Volgens ingewijden zouden de strijdende partijen nu wel een akkoord nabij zijn.

China: Canadees stal geheimen

Ondertussen lijkt China bezig met tegenmaatregelen. Het land beschuldigt de Canadees Michael Kovrig van spionage. Hij zou staatsgeheimen in handen hebben gekregen dankzij een andere Canadees, Michael Spavor, die ook in China vastzit. Volgens de autoriteiten was Spavor het voornaamste contact van Kovrig "die naar China was gekomen om geheimen te stelen en te spioneren".

Kovrig is een voormalige diplomaat die voor de International Crisis Group werkte. Spavor is een zakenman die onder meer zaken deed met Noord-Korea. Beide mannen zijn in december in China gearresteerd, kort nadat in het Canadese Vancouver topvrouw Meng Wanzhou van Huawei werd opgepakt op verzoek van de Amerikaanse justitie. Zij zou volgens aanklagers in de VS sancties tegen Iran hebben geschonden en de activiteiten van het door haar vader opgerichte bedrijf zouden gevaarlijk voor de VS zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in