Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Meng Wanzhou

Huawei-topvrouw klaagt Canada aan

Gearresteerde Huawei-CFO klaagt Canada aan, met oog op dreigende uitlevering aan VS.

© Huawei
4 maart 2019

Gearresteerde Huawei-CFO klaagt Canada aan, met oog op dreigende uitlevering aan VS.

Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van elektronicabedrijf Huawei en tevens dochter van de oprichter, klaagt de Canadese overheid, douane en landelijke politie aan vanwege haar arrestatie op 1 december. Volgens haar advocaten zou ze zijn vastgezet en drie uur lang zijn ondervraagd, wat in strijd zou zijn met haar rechten.

Daarnaast zou het arrestatiebevel pas uren nadat Meng werd vastgezet, zijn getoond aan haar advocaten. De advocaten van de Huawei-topvrouw zeggen dat de Canadese politie expres het arrestatiebevel uitstelde. Zo wilden ze al bewijs vergaren voordat de advocaten van Meng zich ermee konden bemoeien. Canada heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van de topvrouw.

China, Iran en de VS

Zij is als CFO actief betrokken geweest bij het reilen en zeilen van de Chinese telecomgigant. Die wordt door het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten verdacht van bewuste misleiding van Amerikaanse banken en schending van sancties tegen Iran. Meng, die de dochter is van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd aangehouden tijdens een overstap op de luchthaven van Vancouver.

Aankomende woensdag wordt tijdens een zitting bekend wanneer de rechtszaak dient over haar mogelijke uitlevering aan de VS waar haar dan vervolging staat te wachten. Zowel Meng zelf als ook de rest van Huawei's topbestuurders ontkennen met klem de beschuldigingen aan het adres van de CFO en ook aan het Chinese bedrijf als geheel.

Complexe situatie

Huawei wordt door de VS namelijk ook verdacht van cyberspionage, inclusief diefstal van intellectueel eigendom van telecomaanbieder T-Mobile. Hierbij speelt ook vrees voor telecomaftappen door de Chinese overheid via Huawei, waarbij de huidige aanloop naar 5G-infrastructuren een kritieke rol speelt. Deze complexe internationale situatie wordt nog verder gecompliceerd door de huidige handelsoorlog tussen de regering Trump en de communistische grootmacht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.