Management

Security
Huawei kantoor

Huawei: uitsluiten zorgt niet voor veiligheid

Chinese techreus ontkent in brief aan BNR wederom iedere vorm van spionage en roept om vaste standaarden.

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
12 april 2019

Chinese techreus ontkent in brief aan BNR wederom iedere vorm van spionage en roept om vaste standaarden.

Huawei heeft opnieuw de mogelijkheid gegrepen om te benadrukken dat het zich niet herkent in de aantijgingen van spionage rondom de Chinese techfabrikant. Het bedrijf wijst in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR dat het al jarenlang een betrouwbare partner van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers is.

De inmiddels al jarenlang slepende kwestie rondom de betrouwbaarheid van Huawei en de vermeende inmenging van de Chinese overheid, is de Chinese techfabrikant een doorn in het oog, zo blijkt uit de brief aan BNR. 

'Uitsluiten zorgt niet voor veiligheid'

De Chinese fabrikant schrijft: “Huawei is al 14 jaar een vertrouwde partner voor de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de Nederlandse burgers. Daarnaast levert Huawei een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, bijvoorbeeld door middel van investeringen en het creëren van werkgelegenheid. Huidige beschuldigen en de daaruit voortkomende zorgen zijn niet gebaseerd op enige vorm van bewijs. Huawei heeft een bewezen trackrecord in het leveren van veilige producten en oplossingen aan klanten in 170 landen. Alle leveranciers in de ICT- en telecomsector ontwikkelen en produceren wereldwijd. Het uitsluiten van een partij zorgt niet voor meer veiligheid. Wel kan de cyberveiligheid vergroot worden door standaarden vast te stellen die gelden voor alle partijen in de markt. Daarom moeten we cyberveiligheid gezamenlijk op mondiaal niveau aankaarten.

Huawei is wereldwijd leider in 5G technologie, in verschillende landen helpen we hiermee klanten toegang te krijgen tot een nieuwe generatie mobiel internet. Zoals omschreven in de digitaliseringsstrategie, wil Nederland de digitale koploper van Europa worden. Met onze innovatieve en veilige producten kan Huawei hierin een belangrijke bijdrage leveren. Huawei conformeert zich in ieder land, dus ook in Nederland, aan de bestaande wet- en regelgeving, nu en in de toekomst."

Risicoanalyse

Momenteel beraadt de Nederlandse overheid zich, net als andere EU-landen, over een risicoanalyse van mogelijke leveranciers van de technieken voor het nog nieuw aan te leggen landelijke 5G-netwerk. In juni moet deze risicoanalyse af zijn, om deze later met andere EU-landen uit te wisselen en uiteindelijk een keuze voor leveranciers te maken. Als het aan bondgenoot Amerika ligt, zit Huawei daar bij voorbaat al niet bij, zij zien liever dat het bedrijf wordt uitgesloten en dreigen met sancties voor landen die wél met de Chinezen in zee gaan.

De Duitsers besloten onlangs nog om niet mee te gaan in deze Amerikaanse wens om uitsluiting, maar verhoogden wel de eisen aan leveranciers van de technieken voor het aan te leggen 5G-netwerk. Naar nu blijkt is ook die maatregel in de ogen van de Amerikanen prima, omdat zij verwachten dat hiermee Huawei automatisch buiten de boot valt.

 

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 15 april 2019 00:19

Advies aan Huawei:
Trek je terug van de thuismarkt (China) tot het moment dat China democratisch bestuurd wordt en ze de mensenrechten en vrijheid van haar inwoners, van door haar ingenomen landen en haar buurlanden respecteert.
Tot die tijd is bemoeienis van bedrijven als nu Huawei met onze strategische infrastructuur niet gewenst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.