Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwaardere Duitse 5G-veiligheidseisen vallen goed in VS

De Duitse veiligheidseisen waaraan het nieuw aan te leggen landelijke 5G-netwerk moet voldoen, kunnen rekenen op de goedkeurende blik van de Verenigde Staten. Hoewel Duitsland niet meegaat in het verzoek van de VS aan Westerse landen om Huawei-producten uit te bannen uit het netwerk, leiden deze eisen volgens de Amerikanen vanzelf tot een Huawei-ban.
5G
© Huawei
Huawei

Dat verklaarde de Amerikaanse cybersecurity-official Robert Strayer tegenover persbureau Reuters. De Amerikanen zouden graag zien dat andere westerse landen de kritische veiligheidseisen van de Duitsers overnemen. Onlangs verzwaarden de Duitsers hun criteria voor netwerkproducten, waardoor de focus niet alleen op Huawei werd gelegd, maar alle producenten aan zwaardere normen moeten voldoen.

Washington lijkt tevreden

Hoewel de Duitsers hiermee dus niet op het eerdere verzoek van de Amerikanen ingaan, ziet men in Washington de zwaardere eisen met goedkeuring aan, aldus Strayer. De adjunct-assistent-secretaris voor cyber, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Amerikanen verwachten dat de hogere veiligheidseisen hoe dan ook zullen leiden tot een uitbanning van Huawei-producten uit het Duitse netwerk.
De Amerikaanse overheid ziet de Duitse beweging dan ook als een “zeer positieve stap vooruit van de Duitse standaard” rond de 5G-netwerken.

Algehele ban geweigerd

Duitse (en Europese) telecomaanbieders hebben zich verzet tegen de oproep tot een algehele ban op producten van Chinese fabrikanten als Huawei, vooral uit angst voor een mogelijke vertraging van enkele jaren op de uitrol van het 5G-netwerk. De Duitse overheid weigerde op haar beurt, na eigen onderzoek mee te gaan in de wens van de Verenigde Staten, omdat er volgens de Duitsers geen enkel bewijs was voor spionage met en door Huawei-apparatuur. Hierop hebben de VS aangegeven geen inlichtingen met hun bondgenoot te kunnen delen als deze technieken gebruikt waarvan de angst bij de VS bestaat dat deze worden afgeluisterd door de Chinese overheid.

Volgens Strayer is het implementeren van betrouwbare technologieën echter een zaak met gevolgen die verder reiken dan enkel een beperking op het uitwisselen van inlichtingen, maar hebben de VS tegelijkertijd nog geen beleidsbesluit genomen naar aanleiding van het Duitse standpunt.

KPN niet overtuigd

In Nederland lijkt KPN gewoon zaken te willen doen met Huawei. Volgens de telecomreus wordt bij de uitrol van het netwerk altijd met verschillende partijen zaken gedaan en is men goed bekend met de actualiteit rond de Chinese fabrikant Huawei. Tegelijkertijd gaf het bedrijf dus aan een samenwerking met Huawei voorlopig niet uit te sluiten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in